LA FORMACIÓ D'UN NÒDUL TECNOLÒGIC
Crònica 30/05/2011

Barcelona encara el repte per ser capital del mòbil

La capital catalana opta a convertir-se en el centre mundial de connexions mòbils entre el 2013 i el 2017. Això suposaria quintuplicar el pes econòmic de la fira MWC del febrer, que va aportar 225 milions d'euros.

Toni Garganté
2 min
Barcelona encara el repte per ser capital del mòbil

Barcelona.Un dossier que supera els 500 folis fruit de la feina de més d'11 mesos. "Es tracta de fer la millor oferta, en una situació semblant a la dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Hem implicat tothom, i a més hem rebut el suport de la Fira, de Turisme de Barcelona i de totes les administracions". Així d'optimista es mostra el responsable de Mobilitat de la Generalitat, Sergi Marcén, davant la possibilitat que la capital catalana es converteixi en el centre mundial de tecnologia mòbil entre el 2013 i el 2017. L'associació privada GSMA decidirà des de Londres quin dels quatre candidats (Barcelona, París, Milà i Munic) és l'afavorit.

La GSMA havia d'enllestir el concurs just ara, a finals de maig, però el dictamen s'ha retardat un mes precisament per estudiar l'àmplia documentació que han presentat els candidats, va justificar Marcén. Barcelona està fent els últims esforços davant la GSMA. Aquesta entitat és la que va escollir el 2006 Barcelona per organitzar la fira Mobile World Congress (MWC). L'última edició es va fer al febrer amb un impacte econòmic d'entre 225 i 250 milions d'euros. La ciutat tornarà a organitzar la fira l'any que ve, però ara el que està en joc és la capitalitat mundial en connexions mòbils fins al 2017. "Sortir guanyadors representaria que es passaria d'una influència d'una setmana pel MWC a la capitalitat durant tot l'any, i a més es podria formar un nòdul mundial en tecnologies mòbils", va remarcar Marcén. "Aconseguir aquesta fita suposaria quintuplicar el pes econòmic del MWC, amb la idea d'arribar als 1.000 milions repartits al llarg de tot l'any", va argumentar.

Experiència

El que està en joc és que un dels quatre candidats esdevingui el centre mundial en el segment de tecnologies mòbils durant cinc anys. La pressió dels altres competidors és forta, però per la professora del departament de sistemes d'informació de l'Iese, Sandra Sieber, Catalunya té uns certs avantatges. El primer és que ja ha organitzat el saló MWC, "amb un resultat molt positiu". I en segon lloc cal tenir en compte l'elevada utilització d'aquest tipus de tecnologies. "Espanya i Itàlia són els països amb la penetració més elevada del món. Per exemple, en smart phones Catalunya és líder mundial, amb una quota d'un 40%, davant dels Estats Units, que és d'un 29%", segons Sieber. Va afegir que aquestes penetracions tan elevades es presten per convertir Barcelona en un banc de proves.

"Tot això és més que una fira. Representa crear un ecosistema en què les pimes poden sortir molt beneficiades", va assegurar Sieber. Sergi Marcén també va coincidir a dir que "formar un viver en noves tecnologies" es pot convertir en un centre d'atracció d'inversions de multinacionals. En aquest sentit, un dels aspectes centrals de la candidatura barcelonina es la utilització d'un espai emblemàtic i cèntric per convertir-lo en un punt de trobada per experimentar en noves tecnologies. Un d'aquests edificis podria ser el que Telefònica manté a la plaça de Catalunya, però hi ha altres alternatives, va indicar Marcén.

stats