GESTIÓ MUNICIPAL
Crònica 19/04/2012

Barcelona acaba amb el monopoli de la FECAC a la Fira d'Abril

La d'aquest any serà l'última edició de la Fira d'Abril que s'organitza sota el control absolut de la FECAC. A partir del 2013, l'Ajuntament assumirà la concessió de llicències i el cobrament de taxes.

Maria Ortega
2 min
Actuació castellera, l'any passat, en el marc de  la Fira d'Abril.

BARCELONA.La Fira d'Abril passarà l'any que ve -en la seva 42a edició- a rebre el mateix tracte que la resta de fires que s'organitzen als carrers de Barcelona. L'Ajuntament vol posar punt final a l'històric monopoli que ha exercit la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) en la gestió de llicències per als firaires i paradistes, que tantes crítiques ha generat entre els mateixos firaires. El consistori està revisant el contracte que té signat des del 2005 amb aquesta entitat per modificar-lo, tal com demana des de fa anys el grup municipal d'ERC, i acabar així amb el tracte diferencial establert per a una celebració que rep 300.000 euros en subvencions, entre directes i indirectes.

El primer tinent d'alcalde del consistori, Joaquim Forn, va concretar ahir que ja s'han engegat les converses amb el president de la FECAC, Francisco García Prieto, per comunicar-li que, a partir de l'any que ve, serà l'Ajuntament qui s'ocupi d'atorgar les llicències i de cobrar les pertinents taxes per ocupació de l'espai. L'objectiu, segons va explicar Forn, és "guanyar en transparència" i normalitzar el tracte que rep aquest esdeveniment en comparació amb els altres.

Un canvi que s'arrossega des que el mes de novembre de l'any passat, i a proposta d'Unitat per Barcelona - ERC (UxB), la comissió municipal de Presidència va decidir revisar el contracte signat amb l'entitat andalusista. Les modificacions no han arribat a temps per a la pròxima edició de la Fira, que s'instal·larà al Fòrum del 27 d'abril al 6 de maig, però l'Ajuntament sí que té previst aplicar-les en la pròxima edició i es reunirà amb García Prieto entre el maig i el juny per parlar-ne. Fonts de la FECAC explicaven ahir que estan "satisfets" amb l'anunci de canvi perquè els treu "complicacions", però demanen al consistori que si s'ocupa de cobrar les taxes també assumeixi el pagament del subministrament elèctric i d'aigua, de la seguretat, de la neteja i de la instal·lació dels sanitaris. Uns serveis que, argumenten, fins ara costejaven amb les taxes.

El president del grup municipal d'UxB, Jordi Portabella, celebrava ahir el "punt final als privilegis que van des del transport públic gratis fins al comportament intimidatori que ha tingut la FECAC amb els firaires, que cobrava 5 vegades més del que s'estableix per una llicència".

stats