ESPAI PÚBLIC
Crònica 29/09/2011

Barcelona es planteja treure les estàtues humanes de la Rambla

Barcelona estudia prohibir les estàtues de la Rambla o imposar-los una taxa per ocupar l'espai públic. L'Ajuntament debatrà les propostes amb veïns i afectats en el marc d'una reflexió global del passeig.

Maria Ortega
2 min
Una de les estàtues amb lloc fix a la Rambla, la del cowboy , maquillant-se per treballar.

Barcelona.Quan encara no s'han complert els primers sis mesos des de l'entrada en vigor de la normativa que limita a 30 -dividides en dos torns- les estàtues humanes que poden actuar a la Rambla de Barcelona, tot torna a quedar en l'aire. Aquests artistes ja no tenen el seu lloc garantit per al període d'un any, tal com va dictaminar el sorteig de torns i espais celebrat el 6 d'abril, encara sota el mandat de Jordi Hereu. El nou equip de govern vol començar de zero a la Rambla i fugir de les "reformes a pedaços" que, segons la regidora Mercè Homs, s'hi han anat impulsant els últims anys.

El primer pas en aquest procés serà la convocatòria de l'Observatori de la Rambla, que encara no té una data prevista però que ha de servir per posar sobre la taula cadascun dels elements que donen forma al passeig i buscar consens entre els principals actors d'aquesta artèria sobre el camí a seguir. "Una de les primeres decisions que hem de prendre és si volem estàtues o no", va explicar ahir la regidora durant l'acte de presentació de la festa major del passeig i dels guardonats com a Ramblistes d'Honor -un reconeixement que concedeix Amics de la Rambla i que aquest 2011 s'ha atorgat a l'expresident de l'entitat, Ramon Lamazares, al florista Joan Rossell i a l'Hotel Bagués.

Homs va avançar, a més, que si l'Observatori aprova la continuïtat de les estàtues, la idea del seu equip seria imposar-los una taxa per l'ocupació de l'espai públic i acabar així amb el "greuge" que suposa el tracte que reben respecte a altres activitats com els quioscos, les terrasses o els floristes, que sí que paguen per fer la seva feina al carrer.

La proposta, però, agafa per sorpresa el col·lectiu de les estàtues, convençut que amb el sorteig de places ja havien firmat l'últim canvi. Josep Paradela, que encarna el Dalí de la Rambla, assegura que no veuria malament la taxa sempre que s'adaptés a les diferents situacions: "No totes les estàtues recaptem igual i el lloc assignat hi fa molt i també la temporada". Un dia d'estiu, per exemple, es pot treure entre 70 i 130 euros, però l'hivern és molt més dur. Les estàtues més espectaculars poden superar els 200 euros diaris.

El futur dels exocellaires, en litigi amb l'anterior equip de govern per la voluntat de revocar-los les llicències, també dependrà del que es decideixi a l'Observatori.

stats