BARÒMETRE MUNICIPAL
Crònica 13/01/2012

Barcelona situa lluny el final de la crisi

El baròmetre municipal constata que els barcelonins estan encara molt angoixats per la situació econòmica. Un 36% esperen que el 2012 millori, però el 64% creuen que a la feina el pitjor encara ha de venir.

Ferran Casas
2 min

BARCELONAPoca llum, molt poca llum al final del llarg túnel de la crisi econòmica veuen els barcelonins. Així ho constata, si més no, el baròmetre municipal que, sobre una base de 800 entrevistes, va fer ahir el consistori. Un 64% dels enquestats afirmen que al mercat laboral el pitjor encara ha de venir. L'estudi es va fer a mitjans de desembre, però segurament a dia d'avui aquesta opinió es veuria reforçada per l'amenaça del govern del PP d'imposar una severa reforma laboral si no hi ha acord entre agents socials.

Pel que fa a l'àmbit econòmic, el 61% afirmen que les coses van empitjorar per a ells i les seves famílies el 2011. Només un 7% sostenien que havien millorat en relació al 2010. De cara al 2012 hi ha un punt més d'optimisme. El 35% creuen que les coses empitjoraran i el 18% que seguiran igual, però un 36% confien que es comenci a veure la llum al final del túnel.

Pels barcelonins, la situació econòmica a la capital és una mica millor que a Catalunya i millor encara que al conjunt de l'Estat. La majoria també pensen que l'any que ve els costarà més canviar de feina, que s'hauran d'estrènyer més el cinturó i que veuran reduïts els seus ingressos. L'atur és el primer problema pel 28% dels enquestats. El 2008 ho era per un 17%. En un índex un pèl més alt és considerat el primer problema de la ciutat per damunt de la inseguretat.

Bona nota a l'equip de govern

El canvi polític del 22 de maig del 2011 es fa sentir al baròmetre. La gestió de l'Ajuntament és bona o molt bona pel 46%. L'any passat, amb Jordi Hereu d'alcalde, el 36% l'hi considerava. La gestió del govern espanyol del PSOE, a punt de plegar quan es va fer l'enquesta, estava mal valorada, i la del de la Generalitat, més ben valorada, per bé que no tant com la de l'equip de Xavier Trias. CiU consolida, malgrat governar en minoria a la Casa Gran, la seva posició. El 23% afirmen que votarien la federació nacionalista. També poden respirar satisfetes ICV-EUiA, amb un 8,6%, i ERC-UxB, amb el 6,8%. El PSC obté un escàs per a ells 9,1%, i el PP, víctima com sempre del vot ocult, només un 3,4%.

stats