Crònica 15/11/2011

Barroso vol més Europa i Cameron "repensar-la"

M.v.
2 min

BARCELONA.El president de la Comissió Europa, José Manuel Durao Barroso, intenta que el protagonisme de la cancellera Angela Merkel no deixi en un segon pla l'executiu europeu i insisteix a marcar la seva pròpia agenda de reformes econòmiques i institucionals. Barroso va defensar ahir que els estats puguin cedir més sobirania a la UE en matèria econòmica per corregir les "contradiccions" i "debilitats" que estan amenaçant l'eurozona. La CE presentarà la setmana que ve la seva proposta d'eurobons, malgrat l'oposició d'Alemanya.

Barroso entén que s'està jugant amb foc i que els eurobons poden ser una de les solucions. La intenció és aconseguir més unitat. "Qualsevol retrocés pot conduir a la desintegració, en un termini més o menys breu, de la construcció europea", va assegurar en un discurs a París. La possible desintegració, a més, tindria un cost enorme per a Europa, "però també per a la resta del món", va afegir.

Cameron vol aprofitar els canvis

El primer ministre britànic, David Cameron, es va afanyar ahir a deixar clar que si els tractats europeus són sotmesos a revisió, com demana Angela Merkel per reforçar la política fiscal comuna, serà el moment de "repensar" Europa, els seus propòsits i les seves normatives. "Els canvis sempre porten oportunitats -va dir Cameron en un discurs ahir a Londres referint-se a la reforma dels tractats- i en el cas britànic pot ser una oportunitat per tornar-nos poder en lloc de deixar-ne escapar més".

Cameron té previst viatjar aquesta mateixa setmana a Berlín, on s'entrevistarà amb la cancellera Merkel per conèixer de primera mà què vol canviar dels tractats sobre els quals està fonamentada la UE i exposar-li quins canvis voldria introduir-hi ell. Entre les idees que Cameron té al cap hi ha recuperar per al Regne Unit competències en àmbits com ara l'ocupació per modificar a nivell estatal la directiva europea que fixa les jornades laborals.

stats