PROTESTES CONTRA LES RETALLADES
Crònica 17/12/2011

Batalla campal a la universitat

Les protestes contra les retallades del Govern van derivar ahir en una batalla campal al campus del Barri Vell de la Universitat de Girona. Divuit ferits i tres detinguts és el balanç dels incidents.

Narcís Presas
2 min
Batalla campal a la universitat

GIRONA.La tensió per les retallades del Govern va arribar ahir a la universitat. A Girona, els Mossos d'Esquadra van carregar contra un grup d'estudiants que intentaven boicotejar l'acte institucional de commemoració del 20è aniversari de la Universitat de Girona (UdG), que comptava amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas. El gruix de la protesta contra les retallades de l'executiu de CiU es va concentrar davant l'església de Sant Domènec, on hi ha l'aula magna, acordonada amb una forta presència policial que impedia l'accés dels estudiants a la celebració. Una cinquantena de manifestants es van desplaçar fins a la Facultat de Lletres, adjacent a l'església de Sant Domènec, per intentar accedir des d'allà a a l'espai on tenia lloc l'acte institucional, ja que una antiga porta d'emergència comunica el claustre de la Facultat de Lletres amb l'aula magna. Els manifestants van arribar a esbotzar la porta, separada per un desnivell de tres metres de la sala on se celebrava l'acte, i va ser llavors quan els Mossos van decidir carregar contra els estudiants. La càrrega va derivar en enfrontaments entre la policia i alguns joves, que també van llançar objectes contra els agents. Els aldarulls van acabar amb un balanç de tres detinguts per desordres públics i atemptat a l'autoritat i divuit ferits lleus per contusions, dotze dels quals eren agents dels Mossos, segons va informar la mateixa policia catalana.

Els incidents d'ahir a Girona van suposar una de les escenes de més tensió viscudes fins ara a la universitat catalana contra les retallades. La UdG va lamentar "profundament" els incidents i va reivindicar la universitat com un espai de "respecte i tolerància". La universitat va explicar que va permetre l'entrada dels Mossos a l'interior del recinte universitari -un acord només permet la presència policial a les universitats catalanes si és requerida pel mateix centre- pel "perill que els manifestants es precipitessin al buit i per garantir la integritat dels assistents a l'acte". Segons la UdG, es va fer després de diversos "intents infructuosos de diàleg" amb el grup de manifestants, que "de manera violenta" intentaven accedir a l'aula magna.

Petició de dimissió

Els col·lectius d'estudiants, en canvi, ho veuen diferent. Defensen la seva actuació, denuncien les càrregues "indiscriminades" de la policia i demanen la dimissió de la rectora, Anna Maria Geli. La Plataforma UdG, constituïda contra les retallades, va qualificar l'actuació policial d'"injustificada" i reclamava la dimissió de Geli per "haver permès la repressió policial contra els membres de la comunitat universitària". Una opinió que comparteix la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, que va exigir que no s'imputi els detinguts, que ahir al vespre van ser alliberats amb càrrecs. Els estudiants han convocat una concentració de denúncia dilluns al migdia.

stats