INDÚSTRIA
Crònica 08/09/2011

Batalla empresarial per comprar Cacaolat

Central Lechera Asturiana ja ha fet una oferta i Vichy Catalán ha anunciat que "aviat" també presentarà la seva, però la por és que el Tribunal Suprem allargui el procés i dificulti la viabilitat de Cacaolat.

àlex Font Manté
2 min
Batalla empresarial per comprar Cacaolat

Barcelona.La incògnita sobre el futur de Cacaolat segueix sense esvair-se, però l'interès per quedar-se l'empresa no ha deixat de créixer. Mentre que Central Lechera Asturiana ja ha presentat una oferta vinculant de 20 milions d'euros per comprar Cacaolat, Vichy Catalán va anunciar ahir que "aviat" també farà una proposta. A més, hi ha dues empreses (Victory i Roures Reengineering) que també han mostrat interès per adquirir-la i podrien presentar les seves pròpies ofertes, mentre que la firma de capital risc Eneas va presentar una oferta que va ser rebutjada perquè no reunia el mínim exigit, 20 milions.

Els grups s'estan posicionant per quedar-se la popular empresa de batut a l'espera del que resolgui el Tribunal Suprem, que ha de dictaminar si la venda de Cacaolat s'ha de fer des de Barcelona o des de Madrid. La ciutat des de la qual s'administra el concurs de creditors de la companyia és Barcelona, però a Madrid s'administra el concurs de Clesa, propietària del 95% de les accions de Cacaolat. Totes dues companyies formaven part del conglomerat Nueva Rumasa de la família Ruiz-Mateos.

La Generalitat està convençuda que si, finalment, el procés de Cacaolat s'integra en el concurs de Clesa l'empresa d'origen català està condemnada a desaparèixer.

Evitar la politització

Els partidaris de traslladar l'expedient de Cacaolat a Madrid argumenten que la propietària de l'empresa és Clesa i que s'haurien d'agrupar els dos casos en un de sol. En canvi, els que defensen que es tracta de dos casos separats afirmen que cal mantenir el principi d'unitat productiva i que si se segueix aquest criteri Cacaolat sobreviurà, mentre que si s'ajunta amb Clesa desapareixerà. Entre altres coses perquè Clesa no té diners i un dels seus pocs actius és Cacaolat. Quedar-se amb Cacaolat serviria només per trossejar-la i pagar els deutes de Clesa, asseguren.

De tota manera, la Generalitat va amb molta cura per no polititzar aquest conflicte i convertir-lo en una batalla Barcelona-Madrid. El Govern creu que si s'entra en aquesta dinàmica la principal perjudicada seria Cacaolat.

El principal dubte que existeix ara és quant trigarà el Tribunal Suprem a emetre la seva sentència. El procés obert a Catalunya per vendre Cacaolat s'havia dissenyat amb l'objectiu de garantir el futur de l'empresa. És per aquest motiu que es va exigir a les interessades la presentació d'un aval de tres milions d'euros.

El risc és que el Suprem trigui massa a prendre una decisió i que això dificulti la viabilitat de la companyia. Amb els diners aportats per les quatre companyies que s'havien interessat a comprar Cacaolat s'ha pogut garantir el funcionament a curt i a mitjà termini de l'empresa, però es tem que els diners no permetin mantenir la companyia gaire més enllà d'aquesta tardor.

stats