Crònica 30/10/2011

Batasuna celebra la decisió d'ETA brandant el seu projecte polític

Ara
2 min
Rufi Etxeberria amb Itziar Lopategi i altres dirigents de Batasuna ahir a Pamplona.

PamplonaEls principals dirigents de l'esquerra abertzale, encara il·legalitzada, i alguns dels seus històrics es van congregar en un acte multitudinari ahir a Pamplona per celebrar el nou procés polític que s'obre a Euskadi amb l'adandonament de les armes per part d'ETA. Els dirigents de l'antiga Batasuna van reivindicar el paper que han tingut en tot el procés, en què els partidaris de la via política, liderats per l'empresonat Arnaldo Otegi, s'han imposat als que pretenien seguir donant suport i alè a la lluita armada.

Rufi Etxeberria va afirmar que, a partir d'ara, ells hauran d'actuar com "un motor" en tots els àmbits. Per assegurar una resolució positiva del procés de pau i de les conseqüències de la lluita armada, però també per accelerar el procés sobiranista, cosa que, ara per ara, l'esquerra abertzale fa a través de les coalicions Bildu i Amaiur a l'espera que el seu nou partit, Sortu, sigui legalitzat pel Tribunal Suprem.

En un discurs íntegrament en euskera i molt enfocat a les bases de l'esquerra abertzale, Etxeberria es va vantar que el procés polític hagi donat "els primers fruits a escala internacional" després d'anys de treball. En una velada referència al PNB, el dirigent abertzale va assegurar que la seva formació "té traçat el seu full de ruta cap a la independència".

Un full de ruta emmarcat en el reconeixement d'Euskal Herria com a nació i en el seu dret a decidir. A l'acte es van homenatjar presos d'ETA.

Víctimes d'ETA a Madrid

I d'homenatge, però de signe contrari, també n'hi va haver un a Madrid. Voces Contra el Terrorismo, associació que presideix l'exlíder de l'AVT José Francisco Alcaraz, i que representa l'ala més dura de les víctimes d'ETA es va concentrar per demanar "justícia" i exigir a ETA que es rendeixi "sense condicions" i demani disculpes. A la concentració hi van assistir Jaime Mayor Oreja i Miguel Arias Cañete, del PP, i el president d'Astúries, el regionalista Francisco Álvarez-Cascos.

stats