EL FUTUR DE LA LLENGUA
Crònica 01/04/2012

Bauzá s'enroca i manté la política contra el català

Enric B. Abelló
2 min
Els participants en el lip dub pel català celebrat ahir a Perpinyà van aconseguir batre un rècord mundial.

El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, s'ha enrocat en els atacs al català i no té cap intenció de retrocedir. El govern de les Illes Balears tramita per via d'urgència la reforma legal que farà que no calgui saber català per treballar a l'administració. A més, ha enviat operaris per despenjar els llaços amb les quatre barres que moltes escoles i instituts havien decidit col·locar a la façana i ha investigat el vídeo d'una cançó feta per alumnes i professors de l'IES Marratxí que criticava els atacs a la llengua. Aquesta és la resposta de Bauzá a la manifestació multitudinària que va reunir desenes de milers de persones al centre de Palma el dia 25 de març sota el lema "Sí a la nostra llengua".

El president no dialogarà. Ho va deixar clar l'endemà de la manifestació, quan va declarar que "enfront de la majoria del carrer també hi ha la manifestació silenciosa de les urnes", i va insistir que continuarà amb la mateixa política lingüística que ha dut fins ara. De fet, el consell de govern ha aprovat demanar al Parlament que la modificació de la llei de funció pública es faci per via d'urgència, tot i que no ha justificat aquesta pressa de cap manera. Aquest canvi legal farà que ja no calgui acreditar saber català per ser funcionari. La llengua tan sols serà un "mèrit".

Accelerant els tràmits el president pretén tancar el conflicte per la via ràpida, però té un altre front obert que se li escapa de les mans: el de les escoles. La conselleria d'Educació va aprofitar la vaga general -que es va notar en l'educació més que en molts altres sectors- per enviar operaris a despenjar els llaços amb les quatre barres que moltes escoles i instituts havien penjat a la façana en el marc de la campanya Enllaça't pel català . La jugada no ha acabat de funcionar. Alguns centres, com l'institut de Felanitx, l'han tornat a penjar. L'IES Pau Casesnoves d'Inca l'ha col·locat a la porta d'entrada amb altres llaços solidaris com el vermell i el rosa, que simbolitzen la lluita contra la sida i el càncer. Alguns instituts més l'han penjat a dins del centre, de manera que el govern no té cobertura legal per treure'ls-hi. L'IES Marratxí ha optat per penjar-lo del balcó del pis del conserge, que és al centre mateix. Però l'institut de Marratxí s'ha donat a conèixer per una altra acció en defensa del català, el vídeo d'una cançó que ha acumulat més de 25.000 visites a YouTube en pocs dies. És una peça feta per alumnes i professors, i cantada en una aula del centre, que es va fer famosa dimarts passat, quan l'Institut de Política Familiar, proper al PP, va enviar un comunicat de premsa per denunciar el seu contingut.

stats