TISORADA A LA SANITAT
Crònica 07/04/2011

Bellvitge atén urgències amb mitja plantilla

Jornada de protestes als hospitals catalans. Els treballadors de la sanitat s'han plantat contra les retallades que ja s'han començat a aplicar en alguns centres, com ara al servei d'urgències de Bellvitge.

Lara Bonilla
2 min
Bellvitge atén urgències amb mitja plantilla

BARCELONA.Els plans de reducció de la despesa dels hospitals catalans encara no han estat aprovats pel departament de Salut -que ha de prendre una decisió abans del 22 d'abril- però en alguns centres ja han començat a aplicar-se. És el cas del servei d'urgències de l'Hospital de Bellvitge, que des de fa dos dies funciona amb la meitat de personal.

La direcció del centre ha reduït el nombre màxim d'hores que poden treballar els residents -peça clau de l'engranatge- i els ha comunicat que no els pagarà les hores de més. La majoria ja han sobrepassat el límit, de manera que ahir un grup de vuit residents van marxar i els equips de guàrdia, als quals no se'ls va informar, treballen ara "sota mínims". A més, des de l'1 d'abril el servei d'urgències funciona a partir de les deu de la nit amb un equip d'infermeria, un cirurgià, un especialista i un anestesista de menys. "Amb aquestes mesures no podem garantir el mateix servei al pacient", va reconèixer Zoilo Madrazo, cirurgià i membre del sindicat Facultatius Independents.

De la Vall d'Hebron al Clínic passant per l'Arnau de Vilanova, de Lleida, o el Joan XXIII, de Tarragona, els treballadors de la sanitat de diversos hospitals catalans van sortir ahir al carrer en mobilitzacions improvisades per protestar contra les retallades que es preveuen en el sector.

Protestes al territori

"Els ànims estan encesos i la gent està molt preocupada no només pels llocs de treball, sinó també com a usuaris de la sanitat", deia Sergi Hurtado, president del comitè d'empresa de l'Hospital Clínic. "Estem fent un salt enrere de 30 anys en la sanitat", va afegir. Els treballadors de Bellvitge van tallar l'autovia de Castelldefels i van demanar el suport dels pacients. "Aquest és un problema que afecta tothom", va dir Agustí Chavarría, d'UGT. Les protestes es van repetir per tot el territori. Després que dimarts els metges protestessin públicament contra els plans de Salut, el conseller Boi Ruiz els va demanar ahir durant una trobada que "girin full" i comencin "a caminar cap a les reformes sense crear alarmismes que no responen a cap realitat". Durant la reunió, el conseller va insistir que el "criteri clínic" és el que prevaldrà i va traslladar als gerents tota la responsabilitat de les mesures que s'han anunciat fins ara, ja que assegura que no han seguit les seves recomanacions.

El 14 d'abril es tornarà a reunir el nou Consell de la Professió Mèdica que ha impulsat Salut en un intent de calmar els ànims -molt crispats- de la professió. Metges de Catalunya no hi assistirà, perquè considera que no és el lloc on debatre les retallades.

stats