Crònica 30/09/2011

Bellvitge reobre els quiròfans de tarda per operar càncers

Lara Bonilla
2 min
Els metges asseguren que es guiaran només pels protocols mèdics i no pels criteris economicistes que exigeixen les direccions.

BARCELONA.Després que cirurgians de l'Hospital de Bellvitge denunciessin que els temps d'espera per a operacions de càncer de fetge, pulmó i còlon s'han allargat entre dos i tres mesos, la direcció del centre ha anunciat que dilluns reobriran tots els quiròfans que es van tancar durant l'estiu i també recuperarà l'activitat quirúrgica de les tardes. El tancament dels quiròfans a les tardes va ser un dels primers efectes de les retallades.

Segons el director mèdic del centre, Carlos Bartolomé, la mesura ja estava prevista d'abans. Aquests quiròfans es dedicaran a operar "càncers que han pogut acumular una mica més de retard", reconeix. "No operarem per ordre d'entrada a la llista sinó que prioritzarem els càncers més greus". La direcció ha fet un seguiment dels efectes de les retallades i assegura que només ha detectat retards en les operacions de càncer de pròstata -"però la situació no és de risc"- i en patologies benignes com operacions de pròtesi, "que no posen en perill la vida del pacient però sí que pot influir en la qualitat de vida", admet Carlos Bartolomé. La direcció de l'Hospital de Bellvitge agraeix l'oferiment que, com ahir va avançar l'ARA, han fet alguns cirurgians d'operar gratis per alleugerir les llistes d'espera de cirurgia oncològica, però els recorda que això no resol la manca de recursos. "L'oferiment té més de simbòlic que de tècnicament operatiu, ja que es necessiten molts altres professionals, equipament i material i no només les mans del cirurgià", va assegurar el director mèdic de l'Hospital de Bellvitge.

Amb les mesures d'estalvi fetes fins ara, l'Hospital de Bellvitge ja ha retallat un 8% del pressupost però encara no arriba al 10% que li exigeix Salut. Si prosperen les negociacions entre l'ICS i els sindicats per retallar els sous del personal, el centre diu que arribarà a complir el pressupost. Si no és així, ja tenen a punt un altre paquet de retallades: tancar més unitats durant el Nadal i reduir l'atenció continuada.

Vaga de zel

Mentrestant, els metges de Bellvitge, així com els de l'Hospital de Viladecans i els de l'Arnau de Vilanova han acordat complir estrictament els protocols mèdics. Alguns professionals ja parlen de vaga de zel. "Ens hem vist abocats a fer coses que surten dels protocols i arriba un moment que poses en risc al pacient i això és el que no volem", diu l'anestesiòloga Teresa Fuentelsaz. Els metges es neguen a donar altes abans d'hora.

stats