REVOLTA A TUNÍSIA
Crònica 14/01/2011

Ben Ali promet que deixarà el càrrec el 2014

Marc Vidal
2 min

Barcelona"He entès el missatge", va repetir ahir una vegada i una altra, a la desesperada, el president de Tunísia, Zine El Abidine Ben Ali, en una nova compareixença a la televisió des que va esclatar la revolta popular al seu país el 17 de desembre. Fent servir el dialecte tunisià de l'àrab, Ben Ali va admetre que s'havia "equivocat" a l'hora de valorar la importància de les manifestacions que demanen la fi del seu mandat i va anunciar que no optarà de nou al càrrec de president -que ocupa des de fa 23 anys- a les eleccions que s'han del 2014. Un gest de retirada a mitges que queda lluny de les peticions populars que l'acusen de corrupte i demanen que se'n vagi.

La revolta ja s'ha escampat per tot el país i fins i tot a la zona turística de Hammamet hi va haver incidents després del funeral del recepcionista d'un hotel que va morir per trets de la policia. Un últim recompte independent, fet per una ONG dedicada a la defensa dels drets humans, xifra en 66 el nombre de morts des que va esclatar el conflicte. El president Ben Ali es va referir també ahir a aquesta qüestió en la seva intervenció televisada i va assegurar que la policia no dispararia més foc real: "No vull veure més morts, prou violència", va dir. I si a principis de setmana es va comprometre a crear 300.000 llocs de treball, ahir va anunciar que rebaixaria el preu dels aliments bàsics.

A Barcelona unes 200 persones es van concentrar ahir al vespre a la plaça de Sant Jaume per mostrar la seva solidaritat amb les reivindicacions populars a Tunísia i Algèria, on també hi va haver la setmana passada una onada de manifestacions per demanar millores socials i econòmiques. Els concentrats van reclamar que s'investigui la repressió policial en aquests països.

stats