Crònica 11/03/2011

Ben Ami avisa que Israel pot quedar aïllat si no reacciona

Pere Martí
2 min
Jordi Pujol va fer un esmorzar informatiu amb l'exministre israelià Shlomo Ben-Ami.

Barcelona.Tot el món àrab s'està movent, el Magrib bull de revolucions, i Israel no s'ho pot mirar indiferent, ha de reaccionar. Aquest és el missatge que va donar ahir a Barcelona l'exministre d'Afers Estrangers israelià, Shlomo Ben-Ami, convidat pel Centre d'Estudis Jordi Pujol. La seva posició va ser molt clara: les revolucions del món àrab, "tot i que no sabem com acabaran", provocaran més problemes a Israel que les autocràcies que hi havia fins ara i per tant s'ha de moure.

El canvi més significatiu, segons el diplomàtic israelià, és el que s'ha produït a Egipte, que fins ara amb Mubàrack era un aliat d'Israel i a partir d'ara, sense ser un enemic, haurà de tenir una posició més crítica. La seva conclusió és que "l'arribada de la democràcia àrab requereix canvis en la política exterior israeliana", perquè es pot produir un canvi d'hegemonia regional, que es disputarien Egipte, l'Iran i Turquia. Aquests governs seran menys pacients amb el conflicte àrabo-israelià, cosa que, combinada amb la pressió internacional, pot deixar Israel "arraconada de manera perillosa".

Una sortida seria que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, fes una nova proposta de pau que Barack Obama pogués considerar un pas endavant, encara que la part àrab no l'acceptés. De tota manera, va mostrar el seu pessimisme envers Netanyahu i va advertir que el seu immobilisme és un "perill mortal". El que va ser el primer ambaixador d'Israel davant d'Espanya entre el 1987 i el 1991 defensa que l'executiu de Netanyahu hauria de reconèixer un estat palestí, amb unes fronteres no definitives en una primera fase, però que agafessin el 55% del territori palestí, i després, en una segona fase, tornar a les fronteres del 1967.

El seu amfitrió, Jordi Pujol, va fer una intervenció especialment crítica amb els assentaments i en canvi va defensar que els palestins no poden demanar el retorn de tots els refugiats perquè això crearia una crisi interna a Israel. Pel que fa als assentaments, Ben-Ami li va donar la raó, i va proposar o desmantellar-los o fer un intercanvi, després de recordar que els motius per construir-los són ja més immobiliaris que polítics. I sobre el paper d'Europa, va voler ser diplomàtic: "Europa té potencial per inspirar però no per intimidar".

stats