08/01/2012

Benvinguts a 'Orbanistan'

3 min
Seguidors del Partit Liberal d'Hongria (LMP) es manifesten davant el Parlament a Budapest el 23 de desembre per protestar contra la breu detenció d'alguns parlamentaris de l'oposició.

La Unió Europea també té la seva autocràcia. Aquest poder transformador que la UE exhibeix quan es tracta d'exigir als seus veïns que apostin per reformes democràtiques, emmudeix quan cal criticar un soci que des de fa mesos viola principis bàsics de la Unió. Hongria és avui una autocràcia. Un país fet a mida d'un governant i en mans del seu partit. Viktor Orbán està construint el seu Orbanistan , com l'anomenaven els milers de manifestants que el 2 de gener van sortir de nit als carrers de Budapest per denunciar l'entrada en vigor d'una nova Constitució, que viola la separació de poders i augmenta el control del govern sobre la judicatura, el Banc Central i els mitjans de comunicació.

Orbán és un home petit, amb un deliri gran. L'antic dissident comunista es va autoencarregar d'escriure la fi de la transició a la democràcia. Però ha acabat sent l'autor d'una involució. I en cada nou pas enrere polític, des de fa un any, Brussel·les es fa la indignada i no va més enllà.

L'alerta hongaresa

Hongria hauria de ser a la capçalera de tots els líders europeus com a exemple de cap on pot portar una crisi mal gestionada. Després de dues legislatures d'un govern socialista corrupte que es va dedicar a enriquir-se i abandonar les àrees més pobres del país, l'economia havia tocat fons per culpa de la crisi i els hongaresos van decidir, la primavera del 2010, votar el populista conservador Orbán atrets pel seu discurs de mà dura i orgull nacional. Electors desencantats per una classe política incapaç, un empobriment galopant i orfes d'un discurs que ajudés a recuperar la confiança. Sona la música? El resultat per a Hongria ha estat devastador.

El Fidesz de Viktor Orbán controla dos terços del Parlament i està reescribint les lleis per perpetuar-s'hi. El forint, la moneda hongaresa, ha arribat aquesta setmana a mínims històrics, el seu deute està a l'alçada del bo porqueria i Budapest necessita una nova injecció financera del Fons Monetari Internacional i la Unió Europea. Els inversors estrangers fugen per la inestabilitat d'una política que sembla dissenyada per renacionalitzar l'economia. L'extrema dreta, el Jobbik, un partit d'inspiració, estètica i maneres neonazis, vol consolidar-se com la segona força més potent del país. S'han tancat mitjans de comunicació. Una nova llei de culte redueix el nombre de grups religiosos reconeguts de 300 a 14.

Crítiques i silencis

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va enviar una carta a Orbán, publicada pels mitjans hongaresos, en què criticava la reforma constitucional. Un antic ambaixador dels Estats Units a Budapest declarava aquesta setmana que "l'expulsió d'Hongria de la Unió Europea ja no és impensable [...] si el país ja no es comporta com una democràcia".

Però els que haurien de dir si Hongria es mereix o no formar part de la UE callen. L'últim cop que els europeus van castigar un dels seus socis va ser l'any 2000, quan els conservadors austríacs van formar un govern de coalició amb l'extrema dreta de Jörg Haider. Viena va patir durant sis mesos un aïllament diplomàtic per part de la resta de països de la Unió. Des d'aleshores, l'extrema dreta ha esdevingut clau per a la formació de més d'un govern europeu, i aquí no ha passat res.

Als grans líders de la Unió els fa mandra assenyalar-se amb el dit. Cada cop s'han de veure les cares més sovint. El seu " business as usual" i la necessitat de no buscar-se més problemes que la imperativa sortida de la crisi, sembla que ha obert un tot s'hi val. La UE també és responsable d'Orbanistan.

stats