Crònica 09/08/2011

Berlín tem el fracàs del fons de rescat si França es degrada

Isaac Lluch
2 min
La Borsa de Frankfurt va comptabilitzar la pèrdua més elevada des del març del 2009.

Berlín.Després de la reducció de grau dels Estats Units, els analistes temen que França també pugui perdre la seva màxima qualificació de solvència. Si això passa, l'eurozona s'aboca l'abisme i Berlín dispara les alarmes.

L'Institut d'Investigació Econòmica (DIW) alemany va afirmar ahir que amb l'eventual degradació del país governat per Nicolas Sarkozy, fins i tot el mecanisme de rescat europeu (EFSF) corre perill. Ras i curt, si el ràting de França es rebaixa de la triple A a la doble A hi ha dos riscos: "O França no surt de l'EFSF per por d'una pèrdua de reputació -empitjoraria les condicions financeres generals de l'EFSF- o deixa de ser un país contribuent. Llavors els altres països tindrien més càrrega proporcional, però el volum del mecanisme de rescat baixaria.

"Les dues possibilitats fan dubtar de la sostenibilitat de la zona euro", va advertir el director de macroeconomia internacional del DIW, Ansgar Belke, a Handelsblatt. "Si França queda degradada, es podrien complicar massa els ja fràgils esforços de rescat per als estats de la perifèria a Europa", va coincidir Mohamed al-Erian, cap de Pimco, l'inversor de bons més gran del món. Amb aquesta perspectiva, i en plena caiguda de les borses, amb Frankfurt al capdavant -el Dax va caure un 5% i va registrar les pèrdues més grans des del març del 2009- el govern alemany va poder aplaudir ben poc les accions concentrades que al matí havia fet el Banc Central Europeu (BCE) per disminuir les turbulències borsàries.

La cancellera Angela Merkel, a través del seu portaveu Christoph Steegmans, havia elogiat al migdia la compra de bons espanyols i italians per part del BCE, així com la coordinació amb el president francès Nicolas Sarkozy per tranquil·litzar els mercats. Però la posterior insinuació de París que era imaginable una ampliació del fons de rescat va topar amb la ferma oposició de Berlín. "No s'ha de canvia res del que es va aprovar a Brussel·les el dia 21 de juliol", va indicar Steegmans.

stats