COMMEMORACIÓ HISTÒRICA
Crònica 14/08/2011

Berlín recorda els morts del Mur "perquè la història no es repeteixi"

Un minut de silenci i paraules enèrgiques "per no oblidar la història". Així va commemorar ahir Alemanya el xoc que van patir els berlinesos quan es va començar a construir el Mur, ara fa 50 anys.

Isaac Lluch
2 min
Berlín recorda els morts del Mur "perquè la història no es repeteixi"

Berlín.El 13 d'agost de 1961 els líders de la RDA van emparedar la seva població per evitar que continués fugint massivament cap a l'oest. Vint-i-vuit anys, fins al 9 de novembre de 1989, va durar "la dictadura socialista de la qual avui celebrem la derrota", tal com la qualificava ahir el president alemany, Christian Wulff. "Al final la voluntat de llibertat és imbatible. El Mur no va caure, va ser enderrocat per les persones", va afirmar Wulff des de Bernauer Strasse, carrer on hi ha un monument i un centre de documentació sobre les gairebé tres dècades de divisió.

També la cancellera, Angela Merkel, tot i que no va pronunciar públicament cap parlament, va afirmar que la injustícia de la construcció del Mur era "un recordatori mundial de la lluita per la llibertat i la democràcia". "No hem d'oblidar mai el patiment que va portar el 13 d'agost de 1961 a milions de persones", va indicar Merkel, que encara recorda com va viure aquell dia, quan tenia set anys. "Com a nena era impensable que no pogués continuar rebent les visites de la meva àvia d'Hamburg ni anar a visitar-la a ella o a les meves tietes o cosines. El Mur també va marcar la meva vida", va sostenir.

Wulff va posar molt èmfasi a recordar totes les víctimes del Mur i del règim de la RDA, però va anar més enllà en exigir conservar ben viva la memòria de la injustícia del passat "perquè no es repeteixi la història". "És horrible que avui hi hagi qui cregui que hi va haver bones raons per construir el Mur", va apuntar l'alcalde de Berlín, Klaus Wowereit. Wulff no es va estar de fer una dura i inhabitual crítica cap als alemanys occidentals: "Va ser vergonyosa la indiferència amb què molts es van acostumar al Mur. Els sandinistes nicaragüencs van rebre en alguns sectors federals més solidaritat que els ciutadans de la RDA".

Record a les víctimes

El record de l'inici de la construcció del Mur va començar durant la nit de divendres a dissabte a la capella de la Reconciliació amb la lectura de les biografies dels 136 morts del Mur. I ahir tot Alemanya va guardar un minut de silenci. A Berlín fins i tot van aturar-se els busos i els metros, de tal manera que només es van sentir les campanes de les esglésies. A més, es va inaugurar l'ampliació del centre de documentació a Bernauer Strasse, símbol de la divisió. "Per no oblidar la història".

stats