Crònica 25/10/2011

Berlusconi: "Ningú pot donar lliçons a Itàlia"

Ara
2 min
Berlusconi critica els suggeriments europeus de més reformes.

Barcelona."Ningú està en disposició de donar lliçons als seus socis". Silvio Berlusconi es va enfrontar ahir amb les autoritats europees, que li demanen més reformes ara que Itàlia ha avançat Espanya com a principal preocupació del continent. Però sembla que el primer ministre italià té els seus propis plans: "Ningú a la Unió [Europea] pot autoproclamar-se comissari i parlar en nom dels governs electes i dels pobles europeus", va protestar Berlusconi en un comunicat emès ahir.

El comunicat es va publicar poc abans de l'inici d'un Consell de Ministres extraordinari en què, segons estava previst, s'havia d'aprovar l'augment de l'edat de jubilació fins als 67 anys, però l'oposició de la Lliga Nord d'Umberto Bossi ho va impedir en primera instància. Al tancament de l'edició Berlusconi tenia previst reunir-se amb el ministre d'Economia, Giulio Tremonti, i altres líders de la seva coalició de govern per buscar una solució.

Al matí, la Comissió Europea havia valorat positivament la possibilitat que s'elevés l'edat de jubilació a Itàlia, però va advertir que aquest "només és un element". Amadeu Altafaj, portaveu econòmic de la CE, va reclamar a Itàlia "un conjunt de mesures integral i no puntual per fer front a les arrelades debilitats estructurals de l'economia italiana".

Altafaj va recordar que Itàlia, la tercera economia del Vell Continent, ha presentat un creixement més lent que altres membres de la Unió Europea (en els últims deu anys, Itàlia ha crescut un 0,25% de mitjana). Aquest fet demostra, segons el portaveu de la CE, que calen "reformes per aprofitar el potencial de l'economia italiana".

AhirLe Mondeva publicar que el fons de rescat europeu podria utilitzar-se per ajudar Itàlia. El fons (dotat actualment de 440.000 milions però que segurament s'ampliarà fins a un bilió d'euros) ja pot utilitzar-se per ajudar països amb problemes perquè així ho van aprovar els socis europeus el juliol passat i posteriorment ho van ratificar els Parlaments dels diferents països. Amadeu Altafaj va negar que s'hagi plantejat la possibilitat d'usar el fons per ajudar cap país.

La reacció de Berlusconi també s'emmarca en la indignació que ahir va recórrer el seu país pels gestos de Merkel i Sarkozy de diumenge passat. Després de la cimera d'aquest cap de setmana, un periodista va preguntar als dos mandataris europeus sobre Itàlia i les garanties que Berlusconi havia aportat durant la trobada. Abans de respondre, els líders de França i Alemanya es van mirar i van somriure amb complicitat. Franco Frattini, ministre d'Exteriors italià, va expressar el "malestar" del govern italià. Aquest gest va ofendre els italians i pot explicar en part el comunicat d'ahir publicat per Berlusconi i la resistència a aprovar cap mesura.

stats