MAPA MUNDI
Crònica 21/01/2011

Dos atacs contra pelegrins xiïtes provoquen 45 morts El Papa es mostra preocupat pels escàndols de Berlusconi Plega la mà dreta de Miliband al partit laborista A meitat de mandat, Obama es mostra disposat a repetir Arrenquen les converses sobre el programa nuclear

2 min
Soldats iraquians inspeccionen un dels cotxes bomba.

Estats Units

La policia deté 110 persones acusades de pertànyer a cinc famílies de la màfia en una operació de l'FBI a Nova York, Nova Jersey i l'estat de Rhode Island.

P. 17 Tunísia

El nou govern provisional aprova l'amnistia general dels presoners polítics i legalitza els partits. Al carrer, desenes de milers de persones demanen que es dissolgui el partit de Ben Ali. 33 persones de la família de l'exdictador han estat detingudes a Tunísia.

P. 15 IRAQ

4 Moren 45 pelegrins i 150 més resulten ferits en dos atemptats amb cotxe bomba a prop de la ciutat santa de Karbala, en el tercer dia consecutiu d'atacs mortals arreu del país. Les explosions s'han produït al final d'una celebració religiosa xiïta. Segons la policia i el ministeri de l'Interior, els autors han estat dos kamikazes que portaven armilles amb explosius i els han fet esclatar al mateix temps.

vaticà

7 En un gest poc habitual, el Vaticà pren distància amb el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, i s'ha mostrat "preocupat" per l'escàndol sexual que el relaciona amb una menor d'edat. El papa Benet XVI diu que comparteix la preocupació que va expressar per aquest cas el president italià, Giorgio Napolitano. Berlusconi ha insistit que els jutges que l'investiguen actuen amb motivacions polítiques.

Irlanda

El primer ministre irlandès, Brian Cowen, es veu obligat a convocar eleccions després de la dimissió de sis ministres en només tres dies. Enmig d'una important crisi econòmica, el país anirà a les urnes l'11 de març.

P. 18 REGNE UNIT

5 Crisi al partit laborista britànic després que Alan Johnson, portaveu d'afers econòmics, deixi el càrrec. Johnson és la mà dreta de David Miliband, l'home encarregat de reconduir el partit després de la derrota de Gordon Brown a les eleccions. El portaveu laborista dimiteix per motius familiars i després que molts analistes posin en qüestió la seva capacitat de gestionar la sortida de la crisi econòmica.

estats units

6 Obama es mostra disposat a tornar a aspirar a la presidència dels Estats Units el dia que es compleix la meitat del seu mandat. A dos anys vista, el seu portaveu assegura que aviat es presentarà la documentació a la Comissió Electoral i culminarà la designació de l'equip que l'acompanyarà a la campanya. Un sondeig indica que Obama ha pujat 8 punts en l'índex de popularitat, que ara se situa en el 53%.

IRAN

8 El règim iranià adverteix que mantindrà el seu programa nuclear el dia abans que comencin a Istanbul una ronda de converses sobre la qüestió amb els cinc països que integren el Consell de Seguretat i Alemanya. Els experts no esperen grans avenços en la trobada, però tampoc no descarten sorpreses davant l'exigència dels països occidentals de supervisar les plantes atòmiques de l'Iran.

stats