Crònica 14/09/2011

Berlusconi busca avals de la UE per aturar els atacs al deute

El primer ministre italià va intentar ahir aturar els atacs especulatius amb un viatge a Brussel·les i Estrasburg. Els mercats, però, no van deixar respirar ni un moment la prima de risc italiana.

Laia Forés
2 min
El líder italià, Silvio Berlusconi, i el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ahir en roda de premsa.

Brussel·les.Grècia no és l'únic país de l'euro que tremola. Els mercats financers també han posat en una situació molt delicada Itàlia, soci que lluita -igual que Espanya- per aturar els atacs dels mercats, que converteixen en missió impossible trobar finançament a un interès raonable. La prima de risc italiana va superar ahir els 400 punts bàsics, el mateix dia en què havia de fer una subhasta de bons. El Tresor italià va aconseguir col·locar bons per valor de 3.865 milions d'euros, però amb un interès rècord, que va arribar al 5,6%, el més alt que ha hagut de pagar Itàlia des del naixement de la moneda única.

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ho va veure de lluny perquè va decidir escapar-se a Brussel·les i a Estrasburg per entrevistar-se amb el president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, i amb el cap de l'executiu comunitari, José Manuel Durão Barroso. La fugida de Berlusconi no va provocar cap sorpresa, però sí molta polèmica a Itàlia perquè ahir, curiosament, havia de declarar davant de la justícia com a testimoni en un cas de presumpta extorsió. El primer ministre es va excusar al·legant que tenia reunions importants a Bèlgica i França per intentar solucionar el desastre econòmic.

Des de Brussel·les, el Cavaliere va deixar clar que l'economia italiana és sòlida i va reiterar el compromís d'implantar amb diligència el pla d'austeritat. Berlusconi també va fer una crida a defensar l'euro, que va descriure com "la bandera d'Europa". De fet, el pla d'ajustament pressupostari italià, que ha de permetre al país estalviar 54.000 milions d'euros, s'aprovarà avui mateix a la Cambra de Diputats. El pla inclou un augment de l'IVA i un impost del 3% per a les rendes altes. Itàlia també busca fórmules alternatives per evitar que la prima de risc segueixi enfilant-se.

La situació és tan desesperada que la Xina podria acabar sortint al rescat d'Itàlia. Segons el Financial Times , l'executiu de Berlusconi negocia amb el gegant asiàtic la compra de deute italià i la inversió en empreses estratègiques del país. De moment, no ha transcendit res de les negociacions, però se sap que ahir el ministre de Finances, Giulio Tremonti, es va entrevistar amb una delegació d'inversors xinesos.

Possible contagi

La situació de l'euro preocupa també a l'altra banda de l'Atlàntic per l'efecte contagi que podria tenir una nova recessió a Europa. El president dels Estats Units, Barack Obama, considera que el principal problema d'Europa és Grècia, però va assegurar que si Espanya i Itàlia segueixen sent la diana dels mercats de deute, els dos països es convertiran "en el problema més gran" de la Unió Europea. A més a més, el secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, demanarà als socis de l'euro que augmentin el fons de rescat, que actualment disposa de 440.000 milions d'euros. Geithner participarà en la reunió que els ministres de Finances de la Unió Europea celebraran divendres i dissabte a Polònia.

Portugal, però, haurà de fer més retallades per estalviar 1.000 milions d'euros més. Així ho entenen la UE i el Fons Monetari Internacional, que volen que el país, que ja va haver de ser rescatat, apliqui noves mesures d'austeritat de cara al 2012 per poder rebaixar més el seu dèficit públic.

stats