ESCÀNDOL SEXUAL A ITÀLIA
Crònica 06/04/2011

Berlusconi, davant la justícia pel cas Ruby

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Berlusconi, davant la justícia pel cas Ruby

Avui arrenca a Milà un dels judicis més esperats de l'any amb l'absència dels dos protagonistes, el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, de 75 anys, i Karima al-Mahroug, la jove marroquina coneguda com a Ruby Robacors i que hauria mantingut relacions quan era menor d'edat amb el Cavaliere. Es tracta de la primera vegada que un cap de govern és jutjat per prostitució de menors a Europa i per abús de poder. Tot i que aquest cas no és l'únic que fa tremolar l'imperi Berlusconi, sí que és el més mediatitzat. Només per a la primera vista hi ha 110 mitjans acreditats i entre la defensa i l'acusació -la Fiscalia de Milà- s'ha sol·licitat la declaració de 220 testimonis.

Aquest procés de grans dimensions ha de decidir el futur polític d'Itàlia. Davant d'aquest escenari, repassem les claus del cas Ruby, que sacseja tant la política com la societat italianes.

De què se l'acusa? D'haver mantingut relacions amb una noia de 17 anys

La Fiscalia de Milà acusa Berlusconi d'incitació a la prostitució de menors i d'abús de poder després d'haver utilitzat presumptament les seves influències per alliberar Ruby -al·legant que era neboda del llavors president egipci Hosni Mubàrak- d'una comissaria de Milà. La relació entre la jove i el primer ministre es remuntaria al dia de Sant Valentí (14 de febrer) del 2010, quan la noia -amb 17 anys- aconsegueix presentar-se com a ballarina en una de les festes de Berlusconi. A partir de llavors, Ruby comença a anar a les festes d'Arcore -la residència del pirmer ministre-, en què hauria mantingut relacions sexuals amb el Cavaliere 13 vegades. "S'exhibien disfrassats, fent estriptis i balls eròtics, tocant-se recíprocament o fent-se tocar les parts íntimes per Berlusconi", diu la Fiscalia. Després, el mandatari escollia les noies que més li venien de gust per a relacions més íntimes, asseguren.

L'estratègia judicial. La defensa demana el testimoni de Clooney i Cristiano Ronaldo

Fins ara, la millor estratègia de la defensa ha estat desmentir tota acusació i dir que la Fiscalia de Milà no té competència per jutjar Berlusconi. Aquest ha estat l'argument principal del primer ministre, que ha repetit una vegada i una altra quan li han preguntat pel cas frases incendiàries titllant-lo de "complot comunista". L'altra estratègia judicial de la defensa ha estat mediatitzar el cas tant com fos possible i per això va anunciar la setmana passada que havia demanat el testimoni de l'actor George Clooney i el futbolista Cristiano Ronaldo, que haurien anat a les seves festes d'Arcore. I finalment, l'opció que el primer ministre no es presenti a les vistes si no és estrictament necessari. De fet, Berlusconi no va acudir dilluns a la segona vista del cas Mediatrade, en què està acusat d'apropiació indeguda i frau fiscal. El primer ministre italià gaudia d'immunitat parlamentària des del 2008 fins al gener, quan el Tribunal Constitucional va refusar part de la llei que li permetia no declarar per motius d'agenda i ara té tres judicis més oberts per frau fiscal.

La mediatització del cas. Hi ha 110 mitjans acreditats per a la vista i el doble de testimonis

Com tot el que acostuma a envoltar el primer ministre italià, tant si és una visita a Lampedusa com unes declaracions polèmiques durant una roda premsa, el cas Ruby està del tot mediatitzat, i més si es té en compte que hi ha implicacions sexuals pel mig. La jove marroquina ha utilitzat aquesta empenta per saltar a la fama de les revistes del cor i programes de televisió. Últimament va afirmar: "L'única vegada que m'han pagat per una relació sexual va ser quan em vaig trobar Cristiano Ronaldo". Gràcies als beneficis de tot aquest xou -de moment hi ha acreditats 110 mitjans a la vista-, Ruby (amb només 18 anys) està a punt d'obrir una clínica estètica.

L'estratègia política. El Parlament decidirà quin tribunal ha de jutjar Berlusconi

El primer ministre italià ha passat de deslliurar-se d'una moció de censura molt difícil el 14 de desembre a aconseguir una nova majoria al Congrés. El líder italià va rebre ahir un cop d'efecte després que el Parlament decidís per una estreta majoria plantejar al Tribunal Constitucional que la Fiscalia de Milà no té competències per jutjar el primer ministre, una iniciativa que Berlusconi demanava des de fa temps. Per només dotze vots de diferència, el ple del Congrés va decidir així secundar la iniciativa del partit de Berlusconi i d'altres grups de la majoria governamentals de centredreta.

Amb aquest suport sembla que la via judicial no serà el remei més ràpid per apartar Berlusconi del poder i que caldrà esperar a les properes eleccions generals el 2013 per saber el destí polític italià, ja que el Cavaliere no s'ha cansat de repetir que no anticiparà comicis.

stats