CRISI POLÍTICA A ITÀLIA
Crònica 13/10/2011

Berlusconi demanarà de nou un vot de confiança als diputats

Berlusconi se sotmetrà per segon cop aquesta legislatura a una moció de confiança a la Cambra de Diputats per veure si manté la majoria suficient per governar el país. Si no la passa, haurà de dimitir.

Ariadna Matamoros
2 min
Un manifestant sosté una màscara de Silvio Berlusconi durant una protesta prop de la seu del Banc d'Itàlia, ahir a Roma.

Barcelona.El primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi, viu un dels moments més baixos des que va arribar al poder, ara fa 18 anys. Davant la incapacitat del seu govern de centredreta d'aconseguir una majoria per aprovar els pressupostos del 2010 aquest dimarts, el cap de l'estat, Giorgio Napolitano, va emetre ahir una nota en què instava el Cavaliere a sotmetre's a un vot de confiança a la Cambra de Diputats per veure si manté la majoria suficient per governar el país. Napolitano va dir que la situació de dimarts "suscita interrogants i preocupacions".

D'avant d'això, està previst que Berlusconi comparegui avui a la Cambra dels Diputats i presenti una qüestió de confiança, que serà votada divendres. Serà la segona vegada que el primer ministre italià ha de verificar si té prou suports per continuar al capdavant del país en aquesta legislatura. El desembre del 2010 va haver de fer-ho quan el seu soci de govern, Gianfranco Fini, va marxar juntament amb altres integrants de la coalició.

L'enèsima crisi dins el govern italià arriba després que aquest dimarts la cambra baixa no va poder aprovar els comptes de l'estat, ja que va haver-hi un empat en la votació del primer article i la ratificació del text va haver de ser suspesa. La important sessió va comptar amb nombroses absències dins de les files del seu partit, el Poble de la Llibertat (PDL), la més destacada de les quals va ser la del ministre d'Economia, Giulio Tremonti, que Berlusconi considera un rival polític i amb el qual hi ha tensió des de fa mesos. També es va absentar el seu soci, el líder de la Lliga Nord, Umberto Bossi, que fa poc va demanar eleccions anticipades.

Malgrat les creixents fraccions que està experimentant la seva pròpia coalició i els crits de dimissió per part de l'oposició, Berlusconi ha reiterat diverses vegades que es mantindrà en el càrrec. Una derrota avui podria forçar-lo a dimitir. Segons els mitjans italians, el Cavalieri defensarà demà que fer caure el govern emmig de la crisi seria "irresponsable", però al marge d'aquest argument serà difícil que exhibeixi més múscul a l'hemicicle.

Escàndol rere escàndol

El primer ministre està immers des de fa setmanes en una col·lecció de judicis per corrupció i escàndols sexuals que fins i tot li han valgut les crítiques del Vaticà. A més, el govern italià no afluixa en la seva intenció d'aprovar la llei mordaça -una normativa que rebaixa al màxim les escoltes telefòniques i castiga els periodistes que les difonguin-, una iniciativa que ha provocat una forta oposició als carrers d'Itàlia.

Mentrestant, l'oposició ja s'ha començat a mobilitzar per aconseguir aliances de govern davant la possible caiguda del Cavaliere.

stats