ESCÀNDOL POLÍTIC A ITÀLIA
Crònica 24/01/2011

I Berlusconi va perdre el suport del Vaticà...

Des que fa 10 dies un tribunal de Milà va obrir formalment una investigació contra el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, per afers sexuals, a Itàlia ja no es parla de res més.

Marc Vidal
3 min
Silvio Berlusconi passa un dels moments més difícils de la seva carrera política amb la investigació judicial del cas Ruby.

BARCELONA.En només 10 dies la imatge de Berslusconi s'ha degradat tant -políticament i personalment- que fins i tot el Vaticà ha marcat distàncies. El cas Ruby, el de la prostituta menor d'edat que suposadament va mantenir relacions sexuals amb Berlusconi, va desencadenar un rosari de declaracions televisades d'uns i altres tota la setmana passada.

El Vaticà marca distàncies

Un dels cops més durs de la vida política de Berlusconi

En un gest ben poc habitual, el Vaticà va retirar el suport a Berlusconi la setmana passada. El secretari d'estat de la Santa Seu, Tarcisio Bertone, va fer una crida a la moralitat, la legalitat i la justícia de la vida pública i va expressar el malestar del papa Benet XVI davant de les imputacions contra Berlusconi per haver mantingut relacions sexuals amb una menor d'edat. Poc després va ser el papa Benet XVI qui, sense referir-s'hi directament, va advertir que "la societat i les institucions públiques han de trobar la seva ànima, les seves arrels espirituals i morals". El llenguatge és críptic, però pels vaticanistes no hi ha cap dubte que el cas Ruby és la gota que ha fet vessar el got.

Les 10 mentides

Berlusconi acusa els jutges de perseguir-lo políticament

El primer ministre va passar a l'atac en un missatge televisat en què va acusar els jutges -un clàssic- de perseguir-lo políticament. "Són acusacions totalment infundades, mai he pagat per tenir relacions amb una dona, ho considero degradant", va dir Berlusconi. I així el primer ministre es va estar una llarga estona desmuntant les acusacions. Va deixar clar també que sempre va creure que Ruby tenia 24 anys quan la va conèixer. El diari La Repubblica es va encarregar ahir de rebatre les afirmacions a la defensiva del primer ministre, "les 10 mentides de Berlusconi", deia el rotatiu. Sí que pagava dones per mantenir relacions sexuals i sí que havia tingut contactes íntims amb Ruby. El diari analitzava també els moviments que han fet els advocats de Berlusconi al voltant de la jove per intentar que canviés la seva versió.

Ruby ho nega tot

La jove prostituta es confessa en una televisió de Berlusconi

La jove d'origen marroquí Karima El Mahroug, coneguda com a Ruby Rubacuori (Ruby Robacors, en català), va ser també a la televisió la setmana passada per donar la seva versió dels fets. "Mai em va posar un dit a sobre", va dir Ruby, "mai vaig demanar 5 milions d'euros per callar; exagero, però no tant". Ella no ho reconeix però altres noies que van assistir a les festes de Berslusconi a Milà sí que admeten obertament que el primer ministre els donava un sobre amb 5.000 euros a cada una. La investigació dels jutges de Milà diu que Ruby va ser vuit vegades l'any passat a casa de Berlusconi quan encara no era major d'edat.

El suport polític

La Lliga Nord manté viu el govern de Berlusconi

"Plegar? Esteu bojos?", va dir Berlusconi la setmana passada als periodistes que li van preguntar si la nova investigació judicial li faria deixar el càrrec. Berlusconi es manté viu gràcies al suport de la Lliga Nord d'Umberto Bossi. Van ser ells els que el van portar al govern i, tot i que li van retirar el suport l'any passat, en els moments clau han sortit a rescatar-lo. Ho van fer, per exemple, al desembre quan van votar per la seva continuïtat en una qüestió de confiança a la Cambra de Diputats. "Berlusconi es declara innocent i se sent agredit per la magistratura, els jutges exageren una mica", va dir la setmana passada Umberto Bossi.

Sense una alternativa

El centreesquerra no aconsegueix construir el canvi

L'oposició al govern de dretes continua desunida. Una esquerra fragmentada i una aliança centrista pilotada per tres líders que rivalitzen entre ells no representen una alternativa creïble. Va quedar clar quan l'oposició va ser incapaç de fer caure el govern en la qüestió de confiança del desembre. Ahir mateix una enquesta del Corriere della Sera apuntava que, tot i l'escàndol sexual, el suport al partit de Berlusconi creix. Amb un escenari així, el primer ministre sí que es podria atrevir a forçar un avançament electoral els pròxims mesos.

stats