CRISI POLÍTICA A ITÀLIA
Crònica 15/10/2011

Berlusconi sobreviu al vot de confiança

Berlusconi manté la majoria al Parlament. I és absoluta. Els diputats li van revalidar ahir la confiança malgrat les divisions internes dins la coalició de govern. La crisi del deute és ara el repte del país.

Ariadna Matamoros
3 min
Orgull El primer ministre italià somriu satisfet després de ser ratificat per la majoria del Parlament.

Barcelona.La trajectòria de Silvio Berlusconi és una història de supervivència. El primer ministre italià va guanyar ahir amb èxit la moció de confiança a la Cambra de Diputats i va tornar a ratificar que té prou suport per continuar governant. És la segona vegada aquesta legislatura que el Cavaliere se sotmet a un vot de confiança i ja en van una cinquantena des que ocupa el poder.

El primer ministre va aconseguir 316 vots a favor i 301 en contra després de dues rondes de votació. Tots els seus coreligionaris -malgrat les crítiques d'alguns a la seva gestió- li van donar suport, a excepció de dos diputats que no hi eren presents. "El govern morirà de confiança", va dir ahir un dels líders de l'oposició, Pierluigi Bersani, del Partit Demòcrata, en referència a les nombroses mocions de confiança que han enfrontat el primer ministre i el seu govern. Però per ara continua viu.

"Berlusconi té majoria al Parlament i el que va passar ahir passarà sempre que hi hagi un vot de confiança", ha explicat a l'ARA Gianfranco Pasquino, professor de ciències polítiques del Centre de Bolonya de la Universitat John Hopkins. "Molts diputats del partit de Berlusconi saben que si hi ha eleccions anticipades perdran el seu seient i per això, quan hi ha un vot, li revaliden la confiança", manté Pasquino. "És sabut que Berlusconi compra vots", afegeix Federigo Argentieri, director de l'Institut Guarini d'Afers Públics de la Universitat John Cabot de Roma.

La moció de confiança d'ahir va ser forçada per la derrota humiliant que dimarts va patir Berlusconi a la cambra baixa quan no va aconseguir revalidar els comptes de l'estat del 2010 per l'absència en la votació de molts dels seus diputats. Després de l'incident "tècnic", segons el Cavaliere, el cap de l'estat, Giorgio Napolitano, va instar-lo a presentar una moció al Parlament per verificar si mantenia la majoria.

Difícil alternativa

Berlusconi té faccions crítiques dins del seu propi partit, el Poble de la Llibertat, i entre els seus socis de govern -la Lliga Nord i el grup d'Iniciativa Responsable-, però es fa el silenci quan es pregunta si hi ha alguna alternativa al primer ministre. "El que preocupa dins les files de la coalició de govern de centredreta és que no hi ha un líder alternatiu a Berlusconi que pugui guanyar les eleccions. Per això són incapaços de fer-lo fora", argumenta el professor Pasquino. Ni tan sols l'actual ministre d'Economia, Giulio Tremonti, l'absent més sonat en la votació de dimarts i que Berlusconi veu com un rival, "té prou poder polític", opina el professor.

Quant a alternativa de govern, l'oposició tampoc convenç. Ahir es va abstenir en bloc en la primera ronda del vot de confiança per intentar que no s'arribés a un quòrum necessari i invalidar el resultat. No li va servir de res. En la segona volta, en què sí que van haver de votar, Berlusconi va sortir revalidat. "Quina ficada de pota de l'oposició, que s'ha confós en els seus càlculs i ha tornat a donar una imatge penosa", va carregar el primer ministre després de la votació al Parlament.

Per Federigo Argentieri, la coalició opositora de centreesquerra "no té cap possibilitat" de guanyar. El professor Gianfranco Pasquino, en canvi, és més optimista. "L'oposició s'està gestant. Primer ha d'organitzar les seves files, crear una plataforma de govern simple, produir algunes idees i suggerir solucions a la situació econòmica", considera. "Si Berlusconi marxa hi haurà una acceleració i l'alternativa apareixerà".

Eleccions anticipades

Però el Cavaliere no vol plegar. Almenys per ara. I les eleccions anticipades? "Només les acceptarà si veu que hi ha garanties que l'actual ministre de Justícia, Angelino Alfano [que el Cavaliere ha assenyalat com el seu successor], té prou suport per guanyar", defensa el professor Argentieri. La confiança del Parlament es va votar ahir en un ambient d'incertesa preocupant. Itàlia viu una situació econòmica delicada i està en el punt de mira dels socis europeus, que vigilen de prop que faci els deures per rebaixar el seu dèficit. L'endeutament del país se situa al voltant del 120% del PIB. El primer ministre va dir dijous que no hi ha alternativa a ell per treure el país de la paràlisi i que cal "un gran esforç" per tirar endavant el pla d'ajustament que va presentar el seu executiu, amb retallades de 54.000 milions d'euros.

Però l'acció de govern del Cavaliere, la col·lecció d'escàndols legals i sexuals que acumula i episodis com els d'ahir no ajuden a recuperar la confiança en el país. Molts dels editorials dels diaris italians d'ahir van subratllar la falta de noves idees en el discurs de Berlusconi al Parlament la vigília de la votació. En una nota als seus clients, el banc d'inversió anglès Barclays Capital donava la seva versió del resultats d'ahir: "Un vot de confiança que no dóna gaire confiança".

stats