ALDARULLS A BARCELONA
Crònica 05/01/2012

El Besòs es blinda contra el racisme

Veïns i entitats del barri del Besòs de Barcelona condemnen l'assassinat del jove senegalès però el veuen com un fet aïllat i no com un crim racista. Els companys de la víctima demanen justícia.

Laura Díaz-roig
3 min
El Besòs es blinda contra el racisme

BARCELONA"És un fet aïllat, no és un crim racista". Aquesta és la frase que més es va sentir ahir a la tarda durant la concentració dels veïns del barri del Besòs, a Barcelona, per mostrar el seu rebuig a l'assassinat del jove senegalès a mans d'un home d'ètnia gitana dimarts. "No podem dir que hagi estat racisme. És un delicte comès per una persona contra una altra", deia el Mustafà, un dels portaveus del grup de senegalesos del barri.

La concentració es va desenvolupar en un ambient de certa tensió i va recórrer els carrers del barri fins a tocar la Mina -on la majoria de veïns són gitanos-, tot i que finalment els manifestants van descartar entrar-hi. Alguns dels senegalesos, però, sí que van fer referència al racisme durant la manifestació i van utilitzar expressions com "Ahir Itàlia, avui Espanya", en referència a l'assassinat de dos senegalesos a Florència el desembre passat. Finalment, en acabar la marxa, els portaveus van voler descartar el mòbil de racisme. "Només demanem la pau i la bona convivència", van dir. Una convivència que segons el president de l'associació de veïns, Fèlix Rodríguez, s'havia mantingut fins ara. "Tot i les grans transformacions socials dels últims anys, que han significat molts canvis en l'estructura de la població del barri, i gràcies a la voluntat dels residents, es manté un clima generalitzat de convivència i respecte mutu entre les persones d'origen i cultures diferents", va llegir Rodríguez en un manifest.

Minut de silenci

La manifestació va acabar amb un minut de silenci al lloc on es va produir l'assassinat, al carrer Palerm, davant la porteria del presumpte assassí, ara custodiada pels Mossos d'Esquadra. El grup de senegalesos, ja més tranquil, va tornar a demanar justícia per evitar que persones com el presumpte assassí, segons ells "vinculat a xarxes delictives", continuïn al carrer. A més, també van demanar a la Generalitat que pagui la repatriació del cadàver, que costa uns 8.000 euros, ja que el jove no tenia diners i tota la seva família viu al Senegal.

Opinions diverses

Durant el matí, les opinions dels veïns que s'acostaven a la zona -on hi ha nombroses fotos del jove assassinat i de la seva dona i filla, que viuen al Senegal- eren molt desiguals. "Cada un vol el seu espai. Hi ha senegalesos, marroquins, espanyols, gitanos... Hi ha comunitats que han d'aprendre a ajuntar-se", explicava un veí que fa més de quaranta anys que viu al barri. Un grup de joves d'ètnia gitana assegurava ahir als periodistes que de vegades hi ha petites baralles, però mai conflictes semblants al de dimarts. "No ens ajuntem, però tampoc hi ha problemes. No entenem què va poder passar perquè les coses acabessin així", lamentaven.

Equip de mediadors

L'Ajuntament de Barcelona va enviar a primera hora del matí quatre treballadors dels serveis socials especialitzats en mediació i en la gestió de la convivència per entrevistar-se amb els col·lectius veïnals, de comerciants i les associacions del barri per conèixer la situació després de l'assassinat. A més, el comissionat municipal d'Immigració, Miquel Esteve, també es va posar en contacte amb l'Associació de Senegalesos de Catalunya per expressar-los el seu suport. A més, aquest migdia les associacions gitanes de Catalunya i les entitats senegaleses mantindran una reunió per condemnar qualsevol tipus de violència.

SOS Racisme també va lamentar i condemnar ahir la mort del jove i va voler enviar un missatge de tranquil·litat: "Demanem responsabilitat en aquests moments de dolor i de ràbia, que no pot obrir la porta a més odi racista. Hem d'aïllar i contrarestar les veus racistes que aposten per la divisió de la ciutadania", van subratllar. Per la seva banda, el director del Centre Unesco de Catalunya, Miquel Àngel Essomba, va explicar que el barri té un problema de convivència a causa "d'una falta estructural de teixit associatiu combinat amb un relleu demogràfic sense mediació". En declaracions a Efe, va explicar que aquest barri pateix un "gran dèficit de teixit associatiu capaç d'articular propostes de relació i de convivència" i va destacar que les comunitats predominants -gitanos, pakistanesos i senegalesos- viuen aïllades les unes de les altres.

Dos detinguts més

Els Mossos van detenir la nit de dimarts a dimecres dues persones més -que se sumen a les dues primeres detencions tot just després dels fets- implicades en la mort del jove senegalès. Tots quatre són membres de la mateixa família i entre ells hi ha, presumptament, l'autor material del tret.

La policia catalana va mantenir ahir durant tot el dia un dispositiu, juntament amb la Guàrdia Urbana, per garantir la seguretat al barri i evitar baralles entre els diferents grups. Tot i així, durant la concentració no van haver d'intervenir, ja que van ser els mateixos manifestants els que van reprimir alguns gestos aïllats de violència.

stats