LA PENA DE MORT A EUROPA
Crònica 18/03/2012

Bielorússia executa un acusat d'atemptar al metro de Minsk

Michael Schwirtz
2 min
Bielorússia executa un acusat d'atemptar al metro de Minsk

THE NEW YORK TIMES / MOSCOULa família de Vladislav Kovaliov, de 26 anys, va rebre ahir una carta del Tribunal Suprem de Bielorússia que els notificava l'execució del seu fill, acusat de l'atemptat amb bomba de fa un any al metro de Minsk, la capital del país.

"L'informo que la sentència en relació al seu fill, Kovaliov Vladislav Iurievitx, s'ha complert", deia la missiva. Tatiana Koziar, la germana del mort, va explicar que la seva mare va entrar en xoc després de llegir la notícia i que era incapaç de parlar.

El jove va ser acusat el 30 de novembre del 2011 d'ajudar el seu amic de la infància a perpetrar l'atac que va matar 15 persones i en va deixar dues-centes més de ferides en l'hora punta d'un vespre laboral a l'estació de metro d'Oktiábraskaia, a prop de la residència del president, Aleksandr Lukaixenko, a Minsk. Va ser l'atemptat més mortífer que ha patit el país des que es va independitzar de l'URSS l'any 1991.

Les autoritats no van confirmar públicament l'execució, un anunci que fan en molt pocs casos quan es tracta de la pena capital.

Durant mesos, organitzacions de defensa dels drets humans i governs occidentals han denunciat l'opacitat del veredicte subratllant buits i conclusions injustificades en la investigació. Molts van demanar al president Lukaixenko que indultés els acusats al·legant la impossibilitat de l'acusació de presentar proves concloents per vincular-los amb l'atemptat.

Dimitri Konovalov, l'amic de la infància de Kovaliov, va ser acusat de construir i detonar l'artefacte explosiu. El jove, de 25 anys, també va ser sentenciat a mort però ahir no va haver-hi cap notícia sobre si ja s'havia complert la sentència.

Tot i que els dos homes es van declarar culpables al principi, Kovaliov va testificar que la policia l'havia apallissat per forçar-lo a acceptar part de culpabilitat en l'atac. Konovalov no va retractar-se de la seva confessió inicial però mai va poder donar una explicació clara del motiu que tenia per atemptar.

Els dos joves eren treballadors d'una fàbrica de la ciutat de Vitsiebsk i havien anat junts a l'escola i viscut al mateix complex d'apartaments. Mesos abans de l'atemptat, Kovaliov s'havia traslladat a Minsk per buscar una feina millor, segons va dir la seva família.

La seva última esperança de clemència es va esvair la setmana passada, quan Lukaixenko va rebutjar donar-los el seu perdó presidencial.

Condemna internacional

La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, va condemnar "amb fermesa" l'execució, dos dies després de demanar a les autoritats que no apliquessin la pena capital als dos acusats. Un comunicat publicat per la seva portaveu explica que Ashton "és conscient que els dos homes van ser acusats de crims terribles i els seus pensaments estan amb les víctimes i les seves famílies", però també recorda que "tenien dret a un procés just i especialment a la possibilitat de defensar-se".

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha dit en un comunicat a Minsk que "encara és a temps" d'evitar l'execució del segon condemnat.

stats