Crònica 10/10/2011

El Big Bang de la capital econòmica del Brasil

Josep Piera
1 min
El Big Bang de la capital econòmica del Brasil

São PauloQuarts de nou del matí a l'avinguda de Faria Lima, al cor de São Paulo. Des dels vidres foscos d'un 4x4, Nelson Souza, executiu d'una consultora amb seu a Boston, entreveu un embús monumental: el pa nostre de cada dia de la conurbació més gran de l'hemisferi sud.

Aquesta artèria financera simbolitza l'explosió del gegant brasiler. Amb el metre quadrat comercial més car del país, és una àrea que concentra bancs i multinacionals financeres. Es tracta d'un nou Brasil que aposta per enfortir el mercat interior i recuperar les dècades perdudes pel règim militar i la hiperinflació. Un país que, amb l'aixeta del crèdit oberta, s'espolsa els complexos d'inferioritat i on la classe mitjana baixa firma, per primera vegada, hipoteques a 25 anys i renova la flota d'automòbils.

Els mateixos embussos d'una dècada enrere tenen ara un aire nou. A l'agost es va batre el rècord de producció de vehicles. És un creixement massís i ambientalment sostenible. Un 87% dels nous matriculats són flex , bicombustibles d'alcohol i gasolina.

L'emergent classe mitjana

A la mateixa hora, a casa del Nelson, al Tatuapé, un barri de classe mitjana, ja hi és l'Aparecida, l'empleada domèstica. Filla, néta i besnéta de treballadors rurals, va emigrar a São Paulo ara fa 30 anys. L'Elaine, la seva única filla, ha trencat el llegat genètic. Surt de casa a quarts de sis del matí. Treballa com a secretària en uns laboratoris francesos, on guanya 500 euros al mes. En els últims sis anys, els universitaris han crescut un 46%, la majoria provinent de l'emergent classe mitjana baixa. Són els 25 milions de brasilers com l'Elaine els que empenyen el consum.

stats