SACSEJADA A EUSKAL HERRIA
Crònica 11/06/2011

Bildu agafa les regnes a Guipúscoa

Finalment el PNB no farà la pinça amb el PP i el PSE per evitar que Bildu governin on és primera força. L'esquerra abertzale governarà, a partir d'avui, a Sant Sebastià i a la potent diputació de Guipúscoa.

Daniel Gómez
2 min
El futur alcalde de Bildu de Sant Sebastià, Juan Carlos Izagirre, i la candidata de Bermeo, Idurre Bideguren, ahir a la roda de premsa.

Bilbao.Els partits bascos arriben a la cita d'avui amb criteris diferents sobre pactes postelectorals. PP i PSE són els únics que han arribat a un acord que consisteix a fer la pinça contra Bildu i evitar que els independentistes governin municipis on tenen majoria simple. Finalment, el PNB no s'ha sumat a aquest front i optarà per votar només els candidats propis. La formació d'Iñigo Urkullu ha decidit que no s'aliarà amb ningú i això permetrà, si no hi ha sorpreses d'última hora, que la coalició independentista aconsegueixi l'alcaldia de Sant Sebastià.

Després de gestionar la capital durant 20 anys, el derrotat Odón Elorza no assistirà al ple d'avui i cedirà tot el protagonisme a Juan Karlos Izagirre, que es convertirà en el nou alcalde donostiarra sempre que el PNB es voti a si mateix, ja que el candidat socialista, Ernesto Gasco, no té prou vots per disputar-li el càrrec encara que sumi els del PP.

56 consistoris abertzales

Altres feus socialistes a Guipúscoa passaran a mans de Bildu, com Errenteria i Andoian. La coalició abertzale, a qui el TC va deixar presentar-se el 22-M per un estret marge, podria aconseguir en aquest territori 56 consistoris, mentre que el PSE mantindrà Irun, Eibar i Zumarraga, i el PNB conservarà Hondarribia, Urnieta, Elgoibar, Aia i Orio. Gràcies a un acord amb Aralar, Bildu desbancarà els penabistes de Tolosa i Getaria.

El PNB no tindrà problemes per mantenir l'hegemonia a Biscaia. Iñaki Azkuna serà reescollit alcalde de Bilbao per majoria absoluta i el seu partit conservarà Getxo, Santurtzi, Durango i Zornotza. A Vitòria, Javier Maroto, del PP, serà investit alcalde amb el suport del PSE, que ha gestionat la capital els últims anys. El president del PP, Mariano Rajoy, avui farà costat a Maroto durant l'acte de presa de possessió.

Al llarg de la setmana que ve quedaran constituïdes les diputacions forals. Si tothom segueix el guió previst, Martín Garitano, de Bildu, presidirà la de Guipúscoa; José Luis Bilbao, del PNB, tornarà a dirigir la biscaïna; i un company seu, Xabier Agirre, aspira a repetir també en la d'Àlaba amb el compromís de franc de Bildu per desbancar el PP, que és el partit més votat.

stats