Crònica 24/05/2011

Bildu demana al PNB que es mulli per definir els pactes

Daniel Gómez
2 min
Els candidats de Bildu a Sant Sebastià, amb Martin Garitano al capdavant, celebren els bons resultats la nit del 22-M.

BilbaoDurant la campanya electoral, diferents candidats de Bildu van denunciar l'existència d'un pacte secret entre el PNB i el PSOE per limitar el poder institucional de la coalició independentista després del 22 de maig. Ara, convertida en la primera força basca en nombre de regidors i en la segona en percentatge de vot, Bildu oblida aquestes sospites, s'imposa el pragmatisme, i assegura que "no li consta" cap acord en aquest sentit. Oficialment, el PNB afronta els pactes postelectorals amb les "mans lliures". El seu president, Iñigo Urkullu, apunta que a l'hora de buscar socis de govern el que primarà seran "els programes i com es pretenen gestionar els problemes dels ciutadans".

El PNB no parla de vetos a Bildu, però tampoc aclareix quin serà el seu posicionament, per exemple, a la Diputació Foral de Guipúscoa i a l'Ajuntament de Sant Sebastià, on Bildu és el partit més votat però necessitarà socis, primer per assumir el control de les dues institucions i, després, per gestionar el dia a dia. Una situació que es pot extrapolar també a la vintena de poblacions on els independentistes han obtingut la majoria simple. Aquests són els ajuntaments en el punt de mira de populars i socialistes. Comença a perfilar-se una pinça anti-Bildu.

"Acaben d'arribar a la democràcia -explica el portaveu del PSE, José Antonio Pastor- i han de demostrar les seves conviccions democràtiques.Tindrem temps en el futur, però encara no ha arribat el moment de formalitzar pactes amb aquesta formació". L'actitud del PSE és d'oposició passiva, no facilitar les coses a Bildu, mentre que la del líder del PP, Antonio Basagoiti, és activa contra els interessos de la coalició abertzale: "No ha de governar perquè continua sense desmarcar-se del terror i perquè en el vessant econòmic defensa unes posicions de l'edat de pedra".

Dues actituds, el mateix destí

Dues actituds diferents que, de manera pactada o no, busquen el mateix objectiu: evitar que l'independentisme s'estengui més del que sigui necessari pels àmbits local i foral. Les sospites dels sobiranistes en plena campanya sobre una entesa entre Urkullu i Zapatero per reduir l'efecte Bildu es basaven en el pacte que el PNB i el PSOE mantenen a Madrid per dotar d'estabilitat parlamentària el govern espanyol a canvi de completar les transferències pendents de l'Estatut de Gernika. Però després de la derrota que el 22-M han sofert els socialistes a l'Estat, és poc probable que els nacionalistes bascos mostrin un gran entusiasme a seguir donant suport a un PSOE desgastat per la crisi i que l'any que ve haurà de disputar les eleccions espanyoles a un Mariano Rajoy que parteix com a clar favorit. En breu, Bildu iniciarà una ronda de contactes amb el PNB, el PSE i el PP per abordar la governabilitat de la Diputació de Guipúscoa i de Sant Sebastià. Intueix quina serà la resposta de socialistes i populars, i vol que els penebistes també es defineixin.

stats