Crònica 10/04/2011

Bildu fitxa l'exdirectora de 'Gara' però Rubalcaba no se'n refia

Bildu havia promès alguna sorpresa en el seu primer gran acte obert al públic, que ahir es va convocar al Kursaal de Sant Sebastià, i la sorpresa té nom: la periodista i exdirectora de Gara Mertxe Aixpurua.

Daniel Gómez
2 min
Els promotors de Bildu,  ahir al Kursaal,  en un moment de l'acte.

Sant sebastià.L'exdirectora del diari Gara és una de les candidates de la coalició sobiranista per Guipúscoa. La periodista es va estrenar ahir com a oradora política en el Kursaal donostiarra davant de dues mil persones. "Som milers els que volem el canvi a Euskal Herria; el canvi polític s'acosta i ha adoptat la forma d'una onada que entrarà amb la força del Cantàbric. Ve el canvi i aquesta onada escombrarà els negocis d'alguns partits i la falta de transparència d'algunes institucions. L'onada del canvi passarà per sobre del PNB, el PSOE i el PP", va proclamar. La periodista d'Usurbil va dirigir Gara entre el 1999 i el 2004 i va tenir la responsabilitat de pilotar aquest rotatiu en unes circumstàncies molt complicades, després que el jutge de l'Audiència Nacional ordenés el tancament del diari Egin en el marc del sumari 18/98 contra les suposades trames financeres d'ETA. Aizpurua va assumir llavors el repte d'aixecar Gara per substituir el buit deixat per Egin als quioscos.

Noms a l'expectativa

De moment, però, els tres socis de la coalició sobiranista -Eusko Alkartasuna, esquerra abertzale i Alternatiba, una escissió d'Ezker Batua- continuen treballant en la confecció de les llistes municipals i forals i no han avançat més noms coneguts entre els seus candidats. A Guipúscoa, on Bildu aspira a convertir-se en la força més votada, la coalició es va presentar utilitzant un llenguatge més propi de la política catalana, com la "casa comuna dels abertzales progressistes i d'esquerres".

Unes hores abans de la celebració d'aquest acte, el ministre de l'Interior es va reunir a Biscaia amb el conseller Rodolfo Ares. Tots dos van abordar la necessitat d'intensificar els contactes entre la policia espanyola i l'Ertzaintza per evitar que l'esquerra abertzale il·legalitzada sigui a les urnes el pròxim 22 de maig. Alfredo Pérez Rubalcaba va fer l'advertència següent a Bildu: "Posarem dues lupes sobre les llistes, dues lupes que treballaran coordinadament i simultània".

El líder d'Eusko Alkartasuna, Pello Urizar, va aprofitar l'acte per denunciar una "cacera de bruixes al més pur estil del macartisme". "A Madrid estan nerviosos, tenen por de la democràcia i tenen por de deixar-nos decidir". Pel que fa a la doble lupa de la qual parlava Pérez Rubalcaba, el dirigent abertzale va apuntar que no estan disposats a acceptar "lliçons de democràcia dels que no han estat capaços de trobar la X del GAL ni amb totes les lupes del món".

stats