Crònica 08/05/2011

Bildu radicalitza la batalla PP-PSOE

PSOE i PP proven de convèncer els indecisos, i en les últimes hores han fet servir la legalització de Bildu per polaritzar la campanya. Ara bé, Zapatero i Rajoy van deixar els atacs en mans dels seus escuders.

Joan Rusiñol
2 min
Bildu, en el seu primer gran acte després de ser legalitzada pel TC, va celebrar un gran míting al pavelló Anaitasuna de Pamplona.

Madrid.El PP concorre a aquestes eleccions autonòmiques amb l'eslògan "Centrats en tu". El seu objectiu, com el del PSOE, és situar-se al bell mig de l'eix dreta-esquerra per atreure els votants menys marcats ideològicament i que encara no han decidit per qui apostaran el 22-M. Uns i altres han aprofitat la presència de la coalició abertzale Bildu als comicis per tirar-se els plats pel cap i provar de col·locar l'adversari en una posició extrema, ja sigui a l'ultradreta espanyolista o al costat de l'independentisme basc.

El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va titllar Mariano Rajoy de formar part d'un "cor ampli" que lidera l'expresident José María Aznar i que va emmarcar a "la dreta de la dreta". O el que el número 2 del PSOE, José Blanco, defineix sempre com la "dreta extrema". El responsable d'Interior va qualificar d'"abjectes" les crítiques que diversos dirigents del PP, com el vicesecretari general Esteban González Pons, han fet aquests dies contra els magistrats del Tribunal Constitucional per haver donat llum verda a Bildu. "O Rajoy no mana, o no pot o no vol fer-los callar. I jo crec que no vol", va dir Rubalcaba a Valladolid.

El cert és que l'estratègia electoral del PP deixa en mans dels dirigents territorials els atacs contra els socialistes per la decisió judicial, basada en el vot favorable dels magistrats proposats pel PSOE. En canvi, Rajoy es limita a centrar el seu discurs a promoure la idea de canvi i acusar Rodríguez Zapatero de la situació econòmica. Ahir el PP va reunir més de 10.000 persones a la plaça de braus de Toledo, a Castella-la Manxa, on va sortir en defensa de l'herència econòmica d'Aznar i va acusar el president espanyol de voler carregar la llosa de l'atur "als que porten 7 anys a l'oposició". Els populars insisteixen a plantejar el 22-M com una primera volta de les generals del 2012 i per això recorden, dia rere dia, que els presidents autonòmics socialistes són aliats de les polítiques de Zapatero i que ara no se'n poden desdir. En aquest camí que, per Rajoy, ha d'acabar a la Moncloa, el govern autonòmic de Castella-la Manxa, ara del PSOE, és clau: "Bufen vents de canvi i en aquesta terra de molins, encara més". L'èxit de concurrència a Toledo va fer palès que la nit electoral serà d'infart allà.

Provant d'escapar de la batalla entre socialistes i populars a l'Estat espanyol, Bildu va fer una prova de força omplint ahir a Pamplona. A Navarra, l'enquesta del CIS li atorga dos diputats. L'altra coalició abertzale, NaBai, n'aconseguiria 12.

Totes les violències

Els representants de Bildu es van mostrar satisfets d'haver pogut "parar la gran involució democràtica" que promovien, a parer seu, PP i PSOE. A l'acte hi va assistir l'exlehendakari Carlos Garaikoetxea. La número 2 de la candidatura foral, Bakartxo Ruiz, va assegurar que treballaran per "la pau, la resolució del conflicte, i la normalització política i democràtica". També pel reconeixement de les víctimes "de totes les violències". El govern basc va lamentar que no prediquessin amb l'exemple i Bildu no fos ahir a l'homenatge a Andoain al periodista José Luis López de Lacalle, assassinat per ETA fa 11 anys.

stats