ELS ÚLTIMS ANYS DEL LÍDER D'AL-QAIDA
Crònica 31/03/2012

Bin Laden va tenir 5 cases i 4 fills durant una dècada de fugida

Declan Walsh
3 min
Bin Laden va tenir 5 cases i 4 fills durant una dècada de fugida

THE NEW YORK TIMES / ISLAMABADDurant els nou anys que va passar com a fugitiu al Pakistan després dels atacs de l'11-S, Ossama bin Laden va canviar de casa cinc vegades i va tenir quatre fills, dos d'ells nascuts en hospitals públics amb identitat falsa.

El testimoni de la iemenita Amal Abdul Fateh, la dona de 30 anys de Bin Laden, ofereix l'explicació més detallada de la fugida de la família durant els anys previs a la missió nord-americana que va matar el líder d'Al-Qaida el maig del 2011.

El testimoni de Fateh apareix en un informe policial del 19 de gener, on hi ha molt pocs detalls sobre els pakistanesos que van ajudar el seu marit a evitar els nord-americans. Tot i això, es formulen moltes preguntes sobre com l'home més buscat del món va aconseguir moure la seva família per ciutats de tot el territori pakistanès sense ser detectats pels serveis de seguretat.

La declaració de les tres viudes de Bin Laden és de gran interès perquè tenen les claus per omplir els buits que van frustrar la intel·ligència occidental després dels atemptats del 2001. Ara estan sota arrest domiciliari a Islamabad, i el seu advocat diu que elles i les dues filles de Bin Laden, Mariam, de 21 anys, i Sumaia, de 20, poden ser acusades dilluns de trencar les lleis d'immigració del Pakistan, fet pel qual s'enfrontarien a una pena de cinc anys de presó.

Fateh, ferida en l'atac que va matar el seu marit, ha estat l'única de les dones que ha cooperat amb les autoritats. La jove explica que va acceptar casar-se amb Bin Laden el 2000 perquè "desitjava casar-se amb un mujahidí". El juliol d'aquell any va arribar a la ciutat pakistanesa de Karachi i uns mesos després va entrar a l'Afganistan per unir-se a Bin Laden i les seves altres dones en una granja als afores de Kandahar.

Els atacs de l'11-S van dispersar la família, segons l'informe. Fateh va tornar a Karachi amb la seva filla recent nascuda, la Safia, on en nou mesos van canviar de casa set vegades. La dona es va retrobar amb el seu marit a Peshawar el 2002, moment en què la recerca de Bin Laden era intensa: cèl·lules d'Al-Qaida havien atacat un hotel de propietat israeliana a Kènia i la intel·ligència nord-americana estava centrada en la frontera pakistano-afganesa. En els tres anys següents, els Bin Laden van viure en una zona rural de les muntanyes del nord-oest del Pakistan, primer al districte de Shangla, una àrea pintoresca a uns 120 quilòmetres d'Islamabad, i després a Haripur, un petit poble situat encara més a prop de la capital del país. Després de viure en quatre cases diferents, a mitjans del 2005 la família va traslladar-se definitivament a Abbottabad, on Fateh donaria a llum a dos nens i on Bin Laden acabaria morint als 54 anys.

Els EUA, a tocar del terrorista

La versió de Fateh suggereix que l'exèrcit nord-americà s'hauria acostat molt a Bin Laden el 2005. L'octubre d'aquell any, un gran terratrèmol va sacsejar el nord-oest del Pakistan i va provocar almenys 73.000 morts. Durant setmanes, helicòpters nord-americans que transportaven ajuda humanitària des de l'Afganistan van passar per l'amagatall del terrorista. Mentrestant, l'aleshores líder pakistanès, Pervez Musharraf, aliat de l'administració Bush, va assegurar en diverses ocasions que Bin Laden s'amagava a la frontera amb l'Afganistan.

Analistes pakistanesos interpreten que la voluntat de processar les viudes i les dues filles del terrorista demostra que els serveis d'intel·ligència del Pakistan tenen intencions amagades. "El govern vol aferrar-se a elles en un judici que permeti completar la investigació", va dir Riffat Hussain, un analista de Defensa. El fet que Bin Laden visqués en zones molt poblades del Pakistan desperta sospites sobre una possible col·laboració de les forces de seguretat del país per amagar-lo durant nou anys.

stats