Crònica 16/04/2012

Bjorn Ihler: "Cal confiar en el sistema, si no, donem la raó a l'assassí d'Utoya"

Procés "El judici crearà noves tensions, però és necessari" Debat "No m'importa si és boig o no, vull que se'l condemni" Tiroteig "Vam intentar esquivar els trets durant hores"

M.f.
1 min

Amb 19 anys , Bjorn Ihler va veure com assassinaven desenes d'amics seus a l'illa d'Utoya. Nou mesos després segueix amb la mateixa vida d'abans: estudia i treballa, però té les prioritats més clares, assegura.

Com afronta el judici?

Es tracta d'un nou capítol que encetarà noves tensions polítiques i socials. Jo ho afronto amb serenitat. Ara ja estic millor. No m'importa si és boig o no, sinó que es vetin i condemnin les seves idees i accions.

¿Creu que s'ha d'allargar la pena màxima de presó a Noruega?

Breivik va provar de destruir l'estat de dret i per a mi és més important preservar el sistema que no pas canviar-lo perquè es passi més temps a la presó. Cal confiar en el sistema, si no, li estem donant la raó.

Què recorda d'aquells 75 minuts de tiroteig a Utoya?

Va començar a disparar contra el nostre grup i vaig córrer per amagar-me. Pel camí vaig trobar un nen de 9 anys i amb dos més ens vam amagar dins de l'aigua fins que va venir la policia. Els cossos flotaven.

El president del seu partit va fugir amb l'únic bot que hi havia a l'illa.

Suposo que la majoria hauria fet el mateix. Però era el líder del grup i va comportar-se com el capità que abandona el seu vaixell.

stats