LA INVESTIGACIÓ SOBRE LA INVASIÓ I LA CAIGUDA DE HUSSEIN
Crònica 22/01/2011

Blair lamenta vuit anys després les morts a l'Iraq

L'ex-primer ministre britànic, Tony Blair, va lamentar ahir, en la segona compareixença davant la comissió d'investigació sobre la invasió de l'Iraq, les pèrdues de vides humanes que va provocar.

Marc Vidal
2 min
Tony Blair va arribar dues hores abans de la citació, quan encara no s'havia fet de dia, per evitar una manifestació contra ell.

Barcelona"Massa tard". Va ser el crit desesperat de la mare d'un soldat britànic que va morir a Bàssora (Iraq) l'any 2004, quan tenia 19 anys. Després de quatre hores de declaració a la segona compareixença davant la comissió que investiga el procés polític que va portar el Regne Unit a la invasió de l'Iraq, Tony Blair va prendre la paraula per últim cop i el seu record va ser, per sorpresa de tots, per a les víctimes. "Lamento profundament i amb pesar les pèrdues de vides humanes, tant si són de les nostres forces armades, o d'altres països, dels civils que hi van anar per ajudar o dels mateixos iraquians". I un cop dit, escridassada general entre el públic i el president de la comissió que va haver de demanar silenci. Són just les paraules de condol que l'any passat tothom li va retreure que no digués quan va comparèixer per primer cop en aquesta comissió.

Més enllà de la lamentació tardana, Tony Blair va desvelar ahir que el 2002 ja s'havia compromès amb l'aleshores president nord-americà, George Bush, a emprendre una acció contra el règim de Saddam Hussein a l'Iraq, un any abans que comencés la invasió i mentre l'ONU encara ni debatia la qüestió. "Tenia clar que resoldríem junt amb els Estats Units la crisi amb l'Iraq -va dir Blair davant la comissió-. Li vaig dir al president Bush, l'estiu del 2002, que podia comptar amb nosaltres tot i que seria una missió difcil". Aquesta confessió dóna la raó als que argumenten que la invasió de l'Iraq estava prevista feia temps i la intenció va ser, des d'un principi, tirar-la endavant amb el suport o sense de l'ONU.

Tony Blair, que ara és -entre moltes altres coses- l'enviat especial de l'ONU per al Pròxim Orient, va exhortar els països occidentals a deixar de lamentar-se pel que va passar a l'Iraq i centrar-se en l'amenaça que representa l'Iran. "Passo molt de temps al Pròxim Orient i veig l'impacte i la influència de l'Iran a tot arreu, és negativa i desestabilitzadora -va dir-, i dóna suport a grups terroristes i fa tot el que pot per impedir qualsevol progrés en el procés de pau a la regió".

Blair també va admetre que no va fer cas de les advertències del màxim assessor legal del govern quan li va dir al gener del 2003 que la invasió de l'Iraq sense una resolució de les Nacions Unides seria il·legal. El primer ministre va considerar que era una conclusió "provisional" i creia que aquest assessor, va dir, acabaria canviant d'opinió.

stats