DEBAT SUCCESSORI
Crònica 17/03/2011

Blanco no vol lluites si cal substituir Zapatero

El vice-secretari general socialista va voler donar ahir una imatge d'unitat a la cúpula del partit. Va dir que no es veu "a si mateix", home fort de l'aparell ni competint amb els dos eventuals successors.

Joan Rusiñol
3 min
José Blanco avisa que el PSOE apostarà per qui tingui més possibilitats de guanyar.

Madrid.El debat successori a les files del PSOE s'ha convertit, definitivament, en una muntanya russa. Fa un mes i mig, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar que, si decidís no presentar-se, "tot seria molt ràpid". L'endemà el seu número 2, José Blanco, va corregir-lo en públic, un fet insòlit, per recordar-li que els estatuts del partit preveuen que el candidat es triarà en unes eleccions primàries. Ahir ell, l'encarregat de mantenir ferm el partit, va rebaixar el to i va deixar entreveure que, passi el que passi, la decisió no ha de fer miques la unitat socialista.

"El PSOE, quan prengui la seva decisió, ho farà pensant en la persona més capacitada i que tingui més possibilitats de guanyar les eleccions", va dir en una entrevista a Telecinco. Un avís per a navegants: el consens i pragmatisme per sobre dels projectes personals de cadascú, començant per ell mateix. I és que, segons fonts properes a Blanco, ell no es veu "a si mateix" competint en unes primàries amb els que ja semblen els dos únics aspirants a agafar el relleu de Zapatero si plega veles i no es presenta a les eleccions del 2012: el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Defensa, Carme Chacón.

Confusió

A mesura que s'apropa la campanya electoral, els nervis i la tensió interna creixen. Ningú vol fer un pas en fals. Un bon exemple és l'entrevista televisiva de Blanco. Des del seu entorn van dedicar-se, durant el dia d'ahir, a explicar bé les paraules del número 2 socialista perquè no s'interpretés que negava la possibilitat de convocar primàries, una opció que recullen els estatuts del partit per elegir el candidat.

L'"instint guanyador" que ahir va reivindicar el ministre de Foment és l'argument que ha motivat alguns dirigents socialistes a defensar, les últimes setmanes, l'opció del tàndem electoral entre Rubalcaba i Chacón, en cas que Rodríguez Zapatero decideixi no optar a la reelecció, una possibilitat que encara no és, ni de bon tros, definitiva.

La incertesa del futur polític de Zapatero marca amb foc una data al calendari: el dissabte 2 d'abril, quan els socialistes celebraran el pròxim comitè federal. Els candidats a presidents autonòmics voldrien que el secretari general del PSOE anunciés el seu futur polític abans de les eleccions del 22 de maig per no condicionar la campanya electoral. El 2 d'abril podria ser clau per saber amb quins temps polítics juga el president del govern espanyol.

Aguantar la incògnita

Alguns dirigents socialistes -també del PSC- consultats per l'ARA, dels que no es presenten als propers comicis, esperen que "no cometi l'error" d'anunciar la decisió d'aquí a dues setmanes. Entenen que això seria un greu problema de fons perquè es convertiria en un president amortitzat políticament el que queda de legislatura. Seria pitjor el remei que la malaltia, lamenten.

Des de l'aparell del partit, Blanco va repetir ahir que, com deia Alfonso Guerra, les estratègies de campanya "no s'expliquen, s'apliquen", però va assegurar que fins ara Zapatero "ha fet servir molt bé els temps polítics". I va afegir més llenya al foc: va recordar que el PP va concórrer a les municipals del 2003 sense haver anunciat qui seria el relleu de José María Aznar el 2004.

El lehendakari Patxi López, que no se la juga ara a les urnes, va acusar ahir el seu partit d'infligir "una falta de respecte enorme a la ciutadania" per estar embolicat en el debat successori en comptes de centrar-se en els problemes de la gent. I va deixar clar que ell no aspirava a res més. I el PSOE, mentrestant, a cavall de la muntanya russa.

stats