RETALLADES A LA SANITAT
Crònica 01/10/2011

Boi Ruiz està convençut que la crispació no impedirà l'acord

El Govern està segur que l'Institut Català de la Salut (ICS) arribarà a una entesa amb els treballadors de la sanitat pública malgrat el clima de tensió. El conseller Boi Ruiz va ser escridassat ahir a Vic.

Joan Serra
2 min
Boi Ruiz està convençut que la crispació no impedirà l'acord

Barcelona.L'endemà que les protestes del personal sanitari frustressin el diàleg entre la direcció de l'ICS i els sindicats, el conseller Boi Ruiz va mantenir-se en un segon pla. Ruiz va presidir la constitució de l'Agència de Salut Pública -un ens que unifica l'estructura administrativa amb competències en la prevenció de la salut-, però no va pronunciar-se sobre l'amenaça de vaga en cadena als hospitals. Va ser Francesc Sancho, secretari d'Estratègia del departament, qui va verbalitzar la determinació d'assolir una entesa amb els metges. "Hi ha voluntat d'arribar a acords i de continuar les negociacions", va afirmar Sancho. El conseller, que va ser rebut amb protestes a Vic -on va presidir l'entrega dels premis Sanitat Osona-, només va parlar de les tensions al sector en una entrevista concedida a EL 9 TV. Ruiz va afirmar que "està convençut" que s'assolirà un pacte amb metges i infermeres sense renunciar a l'objectiu de l'equilibri pressupostari. L'ICS ha de retallar d'aquí a finals d'any 45 milions en despeses de personal.

Des de Salut es va qualificar d'excessiva la crispació exhibida dijous pel personal mèdic, que va obligar a ajornar fins dilluns la negociació per la tisorada en els sous dels treballadors de la sanitat pública. "Van anar un puntet més enllà del que havien d'anar", va manifestar Sancho. La secretària general de la Federació de Sanitat de CCOO, Carme Navarro, va admetre que els incidents no beneficien les negociacions. "És cert que el que va passar no va ser un bon espectacle", va manifestar Navarro, que va celebrar que Salut accedís a "negociar i no imposar".

Mentre els grans hospitals de l'ICS s'han adherit a la convocatòria de vaga indefinida a partir de finals d'octubre, en altres centres continuen les protestes. Els treballadors de la Clínica de Sant Antoni van decidir ahir tancar-se al centre per la reducció de nòmines. Personal de l'Hospital de Sant Pau, que va acampar dijous per mostrar el seu rebuig a la proposta d'ERO, decidiran dilluns com obrir pel seu compte les consultes externes que tanquen els divendres. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va referir-se ahir a la situació de Sant Pau. En resposta a Ricard Gomà, president del grup municipal d'ICV-EUiA, Trias va apuntar que l'any passat es van generar 8 milions d'euros de dèficit i que aquest any la previsió es disparava fins a 34 milions "si no es prenen mesures".

Nova Agència de Salut Pública

Lluís Salleras, exdirector general de Salut Pública a l'etapa de Jordi Pujol, va assumir la presidència del consell d'administració de la nova Agència de Salut Pública, que no entrarà en funcionament fins al gener. En aquest ens es concentraran tots els serveis de protecció i promoció de la salut, així com de prevenció de malalties, per assolir més eficiència. La seva creació ha generat dubtes en les entitats que treballen en la lluita contra la sida, que han denunciat que no han estat informades de quina tasca tindran a partir d'ara. La conselleria va negar ahir que desapareguessin programes.

stats