ELS ECOSOCIALISTES, OPOSICIÓ CONTUNDENT AL NOU GOVERN
Crònica 25/01/2011

"Boi Ruiz fa d'agent comercial"

Dèficit "Per què no defensem junts a Madrid que la Generalitat es pugui endeutar, com a mínim, al mateix nivell que l'estat?" Aigua "Em preocupa que anem a una privatització de la gestió de l'aigua i s'instauri la lògica del negoci"

David Miró / Roger Tugas
4 min
Joan Herrera, a la nova seu d'ICV, al passatge del Rellotge de Ciutat Vella.

A la nova seu d'ICV només alguns cartells recorden el passat comunista del partit, però l'esperit combatiu encara hi és. Joan Herrera s'ha fixat com a objectiu la denúncia d'actituds sospitoses de connivència amb interessos privats del nou Govern. I no es mossega la llengua.

Artur Mas denuncia que el dèficit de la Generalitat és un 50% més alt del previst. Per què ha passat això?

Primer haurà d'acreditar-se aquest dèficit. En tot cas, el que puc dir és que la Generalitat ha fet créixer el dèficit per poder mantenir unes determinades polítiques socials i, és més, tot i haver-lo augmentat, no ha arribat ni de bon tros al dèficit de l'administració general de l'Estat. El dèficit de la Generalitat és fruit d'un context de crisi en què vam voler mantenir o ampliar polítiques socials. I ara la pregunta és com fer-hi front.

I com es pot fer?

Hi ha qui vol només reduir la despesa i fins i tot reduir els ingressos. És insòlit que algú ara vulgui suprimir impostos per a qui hereta més de dos milions d'euros, instaurar desgravacions fiscal per a qui té una mútua o que digui que una escola d'elit que separa nens i nenes es pugui incorporar al concert. I alhora dir que s'han de fer ajustos...

L'eliminació de successions és una promesa electoral de CiU...

També van prometre un departament d'Universitats i no l'han fet.

Però els ajustos s'han de fer igualment, no?

Sí, però es pot fer de dues maneres: reduint la despesa o augmentant els ingressos a través d'una política fiscal més justa. Una altra proposta és que el superàvit de la Seguretat Social es pugui reinvertir en l'emissió de deute per a les comunitats autònomes i no només de l'Estat. Per què no ho defensem junts a Madrid?

No s'ha de reduir gens la inversió social?

No, i menys en un escenari de crisi. S'han de fer altres coses.

Però la política fiscal està bàsicament en mans de l'Estat...

Sí, hi ha coses que s'han de demanar a l'Estat, com per exemple augmentar la fiscalitat a les rendes del capital, perquè és un escàndol que qui especula tributa menys que qui treballa. Però en fiscalitat ambiental podríem fer coses. O en despesa farmacèutica.

De quina manera?

Podríem prohibir que els comercials de les farmacèutiques entressin als dispensaris per comercialitzar els seus productes. O una llei com la gallega, que obliga a receptar només els fàrmacs més barats. En canvi, el conseller [de Salut] Boi Ruiz fa d'agent comercial de les mútues i recepta una reducció de la cartera de serveis i incentius per fer-se una assegurança mèdica.

És una acusació directa?

Un conseller de Sanitat no pot en una mateixa entrevista anunciar que retallarà la cartera de serveis i animar la gent a fer-se una assegurança perquè això és publicitat, i les mútues ja tenen diners per això.

Tornem a l'inici. És sostenible el dèficit de la Generalitat?

El que no pot ser és que les exigències de contenció del dèficit siguin tan desiguals entre comunitats i administració central. És una barbaritat que Catalunya no pugui endeutar-se al mateix nivell que l'Estat, em sembla un exercici de cinisme, perquè aquí és on fem les polítiques socials, on hi ha més despesa. El que seria raonable és que Mas ens digués d'anar junts a Madrid a denunciar aquesta injustícia, però el que fa és dir-nos que anem junts a retallar.

El Govern ha començat amb una reducció d'alts càrrecs. Sobraven?

No dic que no n'hi hagués algun que sobrés, però això pot repercutir en la gestió. Som l'única comunitat, exceptuant Múrcia, que no té un departament de Medi Ambient. A tot Europa només Grècia no en té.

És prioritari ara el medi ambient?

Més que mai en un context de pujada de preu dels carburants. L'Alemanya de Merkel ha dissenyat una estratègia perquè el 2020 la indústria verda sigui el doble que l'automobilística. I aquí tenim un conseller d'Agricultura que diu que no sap si hi ha canvi climàtic...

Vol dir que han aprofitat la retallada per suprimir àrees sensibles?

Hi ha una càrrega ideològica indubtable i l'estalvi és ínfim. I em preocupa que anem ara a una privatització de la gestió de l'aigua i s'instauri la lògica del negoci amb el transvasament del Roine en lloc de continuar amb la política d'estalvi.

Aquesta setmana s'eliminaran els 80 km/h...

Serà una flexibilització perquè Europa no ho permetrà sense reduir la contaminació. Han fet populisme barat amb aquesta qüestió i ara hi ha molta improvisació.

El conseller Felip Puig diu que s'ha acabat la impunitat amb els okupes arran el desallotjament del Palacio del Cinema. Això vol dir que abans hi havia impunitat?

Els Mossos sempre han actuat amb una ordre judicial. No és positiu intrumentalitzar políticament la tasca del cos i treure pit d'una actuació que ha de ser d'acord amb l'estat de dret i a petició d'un jutge. Lluitem contra la impunitat, també en els casos de manca de transparència en finançament de partits.

Vostè té la convicció que hi ha hagut finançament irregular de CDC amb el Palau de la Música?

Hi ha indicis clars. En tot cas, si es manté una actitud obstruccionista per part de la Generalitat demanant que no s'imputi ningú i finalment es demostra que hi ha finançament irregular, demanarem les màximes responsabilitats. Ens agradaria que hi hagués una rectificació.

Vostè que coneix Madrid. L'ha sorprès l'ofensiva recentralitzadora?

No, ja fa mesos que va això. I ho veig amb molta preocupació, això ens obliga a definir una estratègia conjunta des de Catalunya. No n'hi ha prou amb una proposta sobre finançament, cal una proposta de reforma de la Constitució en un sentit del federalisme plurinacional, que reconegués el dret a decidir.

stats