EL FINANÇAMENT DE LA SANITAT
Crònica 06/10/2011

Boi Ruiz té pressa pel copagament

El conseller de Salut, Boi Ruiz, urgeix l'Estat a decidir a favor del copagament. El Govern insta el govern espanyol a buscar amb urgència recursos addicionals per finançar el sistema sanitari.

Oriol March
2 min
EL POLÍTIC MÉS SOL·LICITAT PER L'OPOSICIÓ El conseller de Salut, Boi Ruiz, va rebre ahir bona part de les interpel·lacions de la resta de grups parlamentaris a causa dels efectes de les retallades sanitàries. Ruiz, tot i les crítiques, no va modificar el discurs i defensa les mesures d'ajust.

Barcelona.El conseller de Salut, Boi Ruiz, està afrontant una setmana complicada. El seu departament va presentar dilluns un nou model de gestió de les llistes d'espera que admetia un increment del nombre de pacients pendents d'una operació -un 23% més que al desembre-, unes xifres rebatudes l'endemà pels metges, que van acusar-lo de "maquillar" les estadístiques. Sense acord encara en les negociacions entre els professionals de la sanitat pública i l'Institut Català de la Salut (ICS), el conseller es va sotmetre ahir al setge del Parlament. L'oposició li va exigir explicacions i Ruiz va respondre amb una solució de fons per finançar l'esllanguit sistema sanitari: va instar l'Estat a decidir sobre el copagament. "El primer que demanarem al govern de Madrid que surti de les eleccions del 20 de novembre és que decideixi si, amb transparència i claredat, està disposat a buscar recursos addicionals per al sistema sanitari", va exposar el conseller, en resposta a Jordi Cañas, diputat de Ciutadans.

Ruiz és un ferm defensor del copagament -mai ho ha amagat-, un carro al qual es va sumar la setmana passada el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que va defensar noves fórmules de finançament dels serveis públics -com la sanitat- sense citar el concepte. El titular de Salut va deixar en mans del govern estatal la decisió d'aplicar el copagament i va recordar que la Generalitat no té competències per fer-ho. Ruiz va comentar que l'Estat ha d'admetre "que ha de posar més diners" per atendre les necessitats del sistema en lloc de qüestionar la gestió dels governs autonòmics. "Després ja decidirem quin és l'instrument", va apuntar el conseller, que va recordar la recomanació de l'OMS de buscar recursos addicionals.

Compareixença a la comissió

El conseller també va avançar que ha demanat comparéixer a la comissió de Salut del Parlament per explicar les negociacions que el departament està portant a terme amb els treballadors sanitaris i els centres a l'hora d'aplicar els ajustos, va dir en resposta a la diputada d'ICV-EUiA. Ruiz també es va mostrar optimista respecte a les negociacions entre l'Institut Català de la Salut i els metges. Sobre la situació de la sanitat pública en general i de les llistes d'espera, va subratllar que està passant tot el que ja van advertir que passaria. "No està passant res més del que vam dir que passaria. Ho vam dir honestament el primer dia", va admetre Ruiz.

stats