Crònica 12/02/2012

Bon moment per comprar?

Els factors que s'han de tenir en compte si volem comprar un pis

Ara
2 min

BarcelonaConsells abans de comprar

1. Què cobreix la hipoteca

El primer que s’ha de fixar una persona que vol comprar un pis és quin percentatge del preu cobreix la hipoteca. En el punt àlgid de la bombolla els bancs finançaven el 100% del cost, però ara el percentatge es pot reduir fins al 65%, de vegades, segons explica Jaime Sabal. Fonts bancàries van assenyalar que la mitjana se situa en el 80%.

2. Encertar-la

Cal assegurar-se si el pis és realment el que interessa, tant si és primera residència com segona. Normalment, l’adquisició d’un habitatge és una de les decisions més rellevants d’una vida, amb conseqüències que poden superar els 30 anys de durada.

Visita al registre

Tant si es tracta d’un pis de primera mà com de segona, és oportú anar abans al registre per comprovar l’estat del pis o de la plaça de pàrquing. De vegades, hi ha sorpreses.

3. Comprovar l’entorn

Si el que es compra és un pis, una bona acció passa per comprovar si a la mateixa escala, replà o immobles propers hi ha un altre pis en venda, per saber si el preu s’ajusta a la realitat del mercat en aquell moment. Com que el sector immobiliari no és homogeni, es pot donar el cas que al costat del pis que es vol comprar n’hi hagi un altre en venda propietat d’una entitat financera que es vengui a un preu rebentat.

4. Visitar l’habitatge

S’ha d’anar a veure l’habitatge tantes vegades com calgui. Hi ha promocions que són noves, però que potser fa cinc anys que estan acabades. Cal observar els detalls.

PROS

Oportunitat per comprar un pis d'un banc

El problema de la falta de crèdit no es produeix quan el pis que es vol comprar està en mans d'un banc o caixa, remarca el professor de l'Iese José Luis Suárez. Normalment, aquestes entitats subroguen la hipoteca, que en ocasions pot ser del mateix banc o del promotor.

Els preus baixaran poc o no ho faran més

El president de l'Associació de Promotors de Barcelona, Enric Reyna, és un dels pocs actors del sector que assegura que els preus dels pisos no baixaran més, que ja han tocat fons. En aquest context, doncs, destaca que és un bon moment per comprar un habitatge. El mercat de segona mà és un dels que s'ha devaluat més en preus i això significa que hi poden haver bones oportunitats en aquest segment.

CONTRES

L'atur avança i la morositat creix

El principal problema social és l'atur. En la decisió de comprar un pis cal fer un exercici previ per veure la situació laboral del comprador. És difícil de preveure el futur, però si, en cas de tenir feina, l'empresa passa un moment complicat o incert, és millor replantejar-se l'adquisició de l'habitatge. En cas d'impagament de la hipoteca, i amb l'amenaça de perdre el pis en mans del banc, s'haurà de seguir pagant el crèdit. Molts bancs i caixes han trobat diverses formes de minimitzar aquesta situació.

La nova força del mercat de lloguer

Tot i que la mentalitat de tenir un pis en propietat no ha variat gaire amb la crisi, l'alternativa de viure en lloguer és cada cop més real. Fins i tot les entitats financeres i els promotors estan potenciant aquest mercat.

stats