REFORMA SALARIAL
Crònica 23/04/2011

Bonificacions obligatòries a França

França obligarà les empreses que vulguin repartir dividends entre els accionistes a pagar també una bonificació als treballadors. Tant les patronals com els sindicats s'oposen a la nova norma.

àlex Font Manté
2 min
Sarkozy creu que la mesura és una qüestió de justícia per compensar aquells a qui es va demanar que fessin "un esforç" per sortir de la crisi.

Barcelona.Nicolas Sarkozy va revelar ahir els seus plans per obligar les empreses amb beneficis a repartir la riquesa entre els seus empleats. Qualsevol companyia de més de cinquanta treballadors que vulgui repartir dividends entre els seus accionistes també haurà de pagar bonificacions als seus treballadors. Sorprenentment, l'anunci del president francès no va agradar ni a les patronals empresarials ni als sindicats.

"Si pots repartir diners entre els teus accionistes, també pots repartir-ne entre els treballadors", va afirmar ahir Sarkozy a Ardennes, la mateixa regió del nord de França on el 2006 va estrenar el seu eslògan "Travailler plus, pour gagner plus" (treballar més per guanyar més).

"Quan la recuperació arribi, aquells a qui vam demanar que fessin un esforç haurien de ser els primers a treure'n profit: és una qüestió de justícia", va explicar Sarkozy. El president francès preveu aprovar aquesta norma en un projecte de llei abans de l'estiu. L'objectiu és que la nova regulació entri en vigor abans que acabi l'any, informa l'agència AFP.

De moment, la normativa encara grinyola en alguns aspectes. Especialment, quin criteri se seguirà a l'hora d'establir les bonificacions. Inicialment, François Baroin, portaveu del govern francès, va explicar que la prima seria "d'almenys 1.000 euros" per cada treballador en aquelles companyies que reparteixin dividends. Però això va generar les protestes de la patronal Moviment d'Empreses de França. Posteriorment, Christine Lagarde va rectificar. Segons la ministra d'Economia, la direcció i els treballadors de cada empresa hauran de pactar la bonificació. Lagarde va admetre que, en cas que les dues parts no es posin d'acord, al final les empreses podran decidir unilateralment quina quantitat pagaran als treballadors.

Oposició sindical

Els sindicats també van expressar la seva oposició a la mesura anunciada per Sarkozy. Segons el seu parer, les empreses utilitzaran aquesta nova norma per impedir que hi hagi augments salarials. François Chérèque, líder del sindicat CFDT, va qualificar de "catastròfics" els plans del govern francès. "Els treballadors hi sortiran perdent perquè no tindran augments salarials durant la seva carrera, mentre que per als empresaris serà un regal", va dir Chérèque. Per la seva banda, Stephan Rozes, director de la consultora política CAP, va dictaminar que "els treballadors volen cobrar més, no bonificacions". Segons Rozes, amb aquest anunci Sarkozy s'està posicionant clarament de cara a les eleccions presidencials de l'any vinent. "Està enviant un missatge a les classes treballadores", assegura.

La nova norma s'aplicarà en principi per a empreses mitjanes i grans -totes les de més de cinquanta treballadors-. En canvi, les petites empreses no estaran obligades a complir-la, si bé podran acollir-s'hi de manera voluntària.

stats