ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 19/11/2011

Bosch es reivindica com l'únic candidat sobiranista

Roger Tugas
2 min
Bosch, Junqueras i Carretero aclamats en entrar a un Palau de Congressos de Girona ple.

GIRONALa coalició d'ERC - RCat -Catalunya Sí va néixer amb l'objectiu d'aglutinar tot l'independentisme, un repte assolit que ha fet valer durant tota la campanya i que ahir, en el seu míting final a Girona, va tornar a subratllar. Davant de la bipolarització de PP i PSOE a la qual CiU ha pogut treure el cap equiparant la seva llista com la del Govern, la coalició s'ha erigit com la veu dels sobiranistes. El seu candidat, Alfred Bosch, ha volgut rendibilitzar el seu recent càrrec de portaveu de Barcelona Decideix i es va reivindicar com "l'únic candidat que va votar a les consultes sobre la independència i ho va fer afirmativament" i va demanar la "llicència per portar a Madrid els 800.000 somnis [els vots afirmatius de les consultes]".

La nova direcció d'ERC ha tingut només un mes i mig per preparar-se per a les eleccions i explicitar el nou rumb, amb el vessant nacional accentuat. Tot i això, els resultats del 20-N reforçaran o qüestionaran ja el gir d'ERC i, per això, el seu president, Oriol Junqueras, s'hi ha implicat a fons, mirant ja cap al 2014. Un exemple d'això és que sempre que ha coincidit amb Bosch ha estat Junqueras qui ha tancat el míting i ahir, a més, es va reservar el tall en directe per a la televisió. Uns cobejats segons que va fer servir per avançar que els seus diputats no aniran a Madrid "a convèncer a ningú", sinó a "a fer sentir la veu d'un poble que clama per la seva independència, pel benestar econòmic, per la justícia social, per la igualtat d'oportunitats". "A plantar la llavor de la nostra victòria", va sentenciar.

La coalició se sent forta. Les enquestes li permeten somiar en reeditar els tres diputats quan fa unes setmanes no li n'asseguraven ni un. El perfil poc sobiranista del candidat de CiU, Josep A. Duran i Lleida, i, en menor mesura, el càrrec de ministre de Defensa de la cap de llista del PSC, Carme Chacón, han estat els flancs per on han atacat. Amb CiU, de fet, és amb qui es disputen l'escó per Girona i la coalició és optimista, després d'omplir bona part del Palau de Congressos de la ciutat, però ahir els principals oradors van jugar fair play i no es van referir als rivals polítics, excepte Bosch, que va presagiar que després del 20-N Duran i Lleida "s'oblidarà del pacte fiscal a Madrid", i Teresa Jordà, que va equiparar CiU i PSC.

L'últim repte de Bosch és vèncer l'abstencionisme. La imatge d'unitat entre dos partits fa poc enfrontats i una plataforma d'independents esperen que provoqui un efecte multiplicador i, per si fos poc, Bosch va alertar en aquest sentit de la imatge de Catalunya si la seva llista obté mals resultats: "El nombre de partidaris de la independència es mesurarà amb els escons que obtinguem". I el líder de Reagrupament, Joan Carretero, va afegir: "Si no tenim veu a Madrid, ens liquidaran fàcilment". Demà sabran si la renovació i el gir estratègic reconquereixen la confiança d'antics electors i si en un moment de crisi econòmica el missatge sobiranista és prou prioritari per imposar-se.

stats