ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 06/11/2011

Bosch vol ser la veu de les consultes a Madrid

El candidat d'ERC-RCat té un primer objectiu per al 20-N: obtenir el suport de qui va votar sí a les consultes sobiranistes. I per aconseguir-ho ja carrega contra Duran i el seus possibles pactes amb el PP.

Roger Tugas
2 min
Alfred Bosch va assegurar que els joves ho tenen ara més complicat que els de la seva generació.

GironaEl gran aval d'Alfred Bosch per encapçalar la coalició d'ERC-RCat-Catalunya Sí és el seu antic càrrec com a portaveu de Barcelona Decideix, l'entitat organitzadora de la consulta sobiranista a la capital catalana. Un detall que no podia trigar gaire a fer-se valer per intentar capitalitzar l'èxit del 10 d'abril. I ahir, en el míting central de les JERC, a Girona, ho va fer ben explícit. Les persones que van votar a favor de la independència en el procés de consultes són "800.000 somnis que ja han despertat", segons Bosch. "Són gent que d'entrada hem d'anar a buscar i perseguir perquè ja han dit que sí", va animar el centenar de joves de l'auditori.

Tot i que el CIS de divendres reedita el tercer diputat dels independentistes, precisament per Girona, la majoria d'enquestes pronostiquen que se'l rifen amb CiU. En el mateix feu de la disputa, per tant, Bosch va carregar -sense citar-lo- contra el candidat de la federació, Josep A. Duran i Lleida, que obre la porta a tancar pactes amb Mariano Rajoy després del 20-N si finalment guanya. "Quan sento a parlar de pactes amb el PP m'agafa icterícia!", va exclamar, i va afegir que no s'escull "qui aconseguirà un millor pacte amb el PP, sinó qui es plantarà més en favor de Catalunya".

Les possibilitats de tancar acords amb un PP amb majoria absoluta, segons Bosch, són ínfimes, tot i que no es tanca a intentar arrencar concessions, principalment en l'àmbit del finançament. Però sense rebaixes. "La comissió parlamentària es diu del concert econòmic", va avisar per evitar que CiU tingui la temptació de rebaixar el contingut a un pacte fiscal més. "Catalunya no és Grècia, no ha viscut per sobre de les seves possibilitats, sinó per sota per culpa del dèficit fiscal", va defensar el candidat independentista, que reclama la plena "sobirania fiscal". I un avís final cap a Duran, a qui sovint s'acusa de defensar interessos particulars a Madrid: "A nosaltres no ens ensarronaran, ja que no hi anem a fer negocis".

Contra el feixisme i el capitalisme

El recurs de la crítica airada contra el PP tampoc va faltar, en aquest cas per boca de Teresa Jordà, cap de llista per Girona, que va identificar la ciutat com "la capital de l'independentisme" i de "la resistència contra el feixisme ranci del PP", ja que aquesta és, per ara, l'única circumscripció d'Espanya sense diputat popular. Va erigir la coalició com "l'instrument per avançar cap a la llibertat nacional" i la forma per articular el nou estat ja es discutirà "més endavant". Les JERC, però, a l'esquerra del partit, ho tenen clar, i el seu candidat a les llistes, Isaac Peraire, va assegurar que "la gènesi del capitalisme és que els rics són cada cop més rics i en són menys i els pobres ho són cada cop més i en són més". L'incombustible Joan Tardà, número 2 a la llista, els secunda.

stats