FINANCES
Crònica 01/02/2012

Botín culpa els polítics de no saber gestionar la crisi

Rapidesa i determinació. És el que demana el president del Santander, que culpa els polítics de no saber actuar davant la crisi. L'entitat va fer provisions per 3.183 milions i va guanyar 5.351 milions.

M.m.
2 min
Botín culpa els polítics de no saber gestionar la crisi

BARCELONA.El president del Banco Santander, Emilio Botín, és molt conscient que incideix de manera notable en el debat polític i econòmic espanyol. Els seus missatges i els seus suports públics o crítiques directes marquen l'agenda política espanyola. I ahir, en la presentació dels resultats del 2011, Botín va aprofitar l'ocasió per responsabilitzar els polítics de no saber gestionar la crisi econòmica. "S'ha de donar una part de culpa molt important als polítics", va dir, amb l'argument que no han sabut "gestionar la situació". Per Botín, el principal problema ha estat la falta d'agilitat del poder polític per afrontar amb més rapidesa les reformes pendents, entre les quals hi ha la financera.

El president del Santander, que havia donat suport en l'anterior legislatura a l'executiu de Rodríguez Zapatero, va donar suport ahir a les mesures preses pel govern espanyol del PP, encara que va demanar més determinació, principalment en la reforma laboral.

Botín, però, va admetre la responsabilitat també de les entitats financeres i va assegurar que moltes ho van fer malament oferint un excés de crèdits al sector immobiliari. Però respecte al Santander, Botín va reivindicar que l'entitat no ha necessitat recursos públics. "Hi ha bancs i bancs", va concloure. El missatge, en tot cas, va ser directe. El sistema financer espanyol haurà d'afrontar una nova onada de fusions, que reduirà l'oferta bancària de manera significativa.

I, sense cap mena de complex, Botín va reclamar al govern espanyol que doni menys temps a les entitats per recapitalitzar-se. Aquest mateix divendres el consell de ministres preveu aprovar els nous requisits de provisions. "És fonamental que es faci en un any com a màxim, i nosaltres així ho farem", va afirmar. Botín vol que les caixes d'estalvis que no siguin viables desapareguin, un fet que seria "bo per al país". Una de les caixes en què s'ha interessat el Santander és Unnim. Botín va admetre que està estudiant els seus comptes.

El Santander va obtenir el 2011 un benefici net de 5.351 milions d'euros, un 35% menys que l'any anterior, a causa de les provisions fetes, d'uns 3.183 milions.

Però el més significatiu és que ara el Santander només obté d'Espanya una mica menys del 10% dels seus beneficis.

stats