Crònica 29/07/2011

Bozal guanya el recurs a la consulta d'Arenys

Albert Balanzà
2 min
Una de les taules de la consulta independentista d'Arenys de Munt  el 13 de setembre del 2009, en una imatge d'arxiu.

Barcelona.Pilar Fernández Bozal, l'actual consellera de Justícia de la Generalitat, va redactar els informes dels recursos quan representava l'Advocacia de l'Estat a Catalunya contra l'acord del ple de l'Ajuntament per fer la consulta independentista del 13 de setembre del 2009. Els va escriure un mes després que es fes a Arenys la votació que va obrir un procés que va culminar un any i mig després a Barcelona i en què van participar més de 800.000 persones. La consulta d'Arenys es va acabar fent al carrer arran de la suspensió cautelar de la cessió de l'espai municipal.

Ara el jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona ha estimat els arguments de l'Estat i ha anul·lat l'acord del ple d'Arenys de Munt arran d'una moció presentada pel Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA) i que, en tres punts, demanava: expressar el suport total a la comissió promotora de la consulta, facilitar l'organització municipal per recollir firmes i autoritzar el MAPA a utilitzar la sala municipal en la consulta.

El jutge, un cop escoltades les dues parts i analitzats els informes, ha donat la raó a l'equip de Fernández Bozal i ha assegurat que la corporació municipal "autoritza una consulta popular quan ja s'ha vist que és una competència constitucionalment atribuïda a l'Estat". "Per aquestes circumstàncies, assisteix la raó al demandant quan manté que l'acord envaeix competències amb infracció de la normativa i del principi de lleialtat", afegeix.

De res serveixen en aquest punt, doncs, els principis que defensa l'Ajuntament d'Arenys, que sosté que "no es pot confondre donar suport amb organitzar" i que és "perfectament legítim" adoptar paral·lelament pronunciaments polítics seguint el principi d'autonomia local.

La interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ARA, interpreta que el verb facilitar , que apareix a la moció aprovada en el ple del 4 de juny del 2009, "no només autoritza la utilització de la sala municipal sinó que a més facilita a aquesta iniciativa l'organització municipal". Malgrat que l'estimació del recurs de Bozal no suposarà costos econòmics per als demandats, que tenen 15 dies per interposar un recurs d'apel·lació, el jutge insisteix que Arenys de Munt ha fet "una invitació a l'incompliment de la llei" i, directament, el que ha fet és inconstitucional. "L'acord que autoritza la consulta envaeix manifestament competències reservades expressament a l'Estat per la mateixa Constitució i, per tant, la vulneren", conclou.

Informes explosius

La presentació del recurs l'octubre del 2009 ja va aixecar polseguera perquè un dels lletrats a les ordres de l'actual consellera de Justícia era un exdirigent de la Falange, Jorge Buxadé. Quan Buxadé va passar a un segon pla, Bozal va seguir amb la causa amb uns informes en què sostenia que la iniciativa de les consultes a Arenys de Munt significava un perill per a "l'estabilitat política i social" de l'Estat. Bozal es referia al govern central com "el govern de la nació" i va utilitzar una comparació sorprenent per situar els límits de les competències municipals: quan el TSJ del País Basc va condemnar un municipi per cedir un local municipal per a un funeral etarra. Quan la van elegir consellera, Bozal va votar a la consulta de Barcelona.

stats