LA RETALLADA A L'EDUCACIÓ
Crònica 19/02/2011

La Bressola perilla per la retallada als ajuts públics

Perilla la xarxa d'escoles en català de la Catalunya del Nord. Administracions catalanes i franceses han retallat les subvencions per la crisi. Si no quadren els comptes, la Bressola haurà de tancar centres.

Isaac Salvatierra
2 min
La Bressola perilla per la retallada als ajuts públics

Barcelona.Quan fa uns dies el secretari del Govern, Germà Gordó, va anar a la Catalunya del Nord i els periodistes li van preguntar si la retallada creuaria els Pirineus, Gordó va dir que sí. El secretari del Govern va admetre que la retallada del 10% fixada al pla d'austeritat també afectaria la Casa de la Generalitat a Perpinyà. El que no va deixar clar és que la Bressola, la xarxa d'escoles en català de la Catalunya del Nord, també s'haurà d'estrènyer -i molt- el cinturó. La directora de Serveis de Presidència, Teresa Prohias, ja s'ha reunit amb els responsables dels Amics de la Bressola -l'entitat que canalitza les subvencions del Principat- i els ha comunicat que hi haurà retallades.

Per ara, el departament de Presidència només ha pogut garantir un 30% de la subvenció, que ronda els 650.000 euros a l'any. El 70% està pendent, a l'espera que es tanqui el sudoku pressupostari. Si la retallada afectés més de la meitat del pressupost, la Bressola hauria de tancar de tres a quatre escoles. Fonts de Presidència admeten que només han pogut garantir per ara el pagament d'un terç de la subvenció, però deixen clar que res no és segur, ni ho serà fins d'aquí unes setmanes, quan es comencin a tancar els pressupostos del 2011. Des dels Amics de la Bressola es tem que la retallada pugui situar-se entre el 20 i el 50%. Aleix Andreu, president dels Amics de la Bressola, confia que tot acabi bé, però està preocupat: "Entenem que la xifra caigui un 15%, tots ens hem d'estrènyer el cinturó; però si la retallada supera el 20%, haurem de tancar alguna escola i, si supera el 50%, n'haurem de tancar tres o quatre". A la incertesa dels comptes del 2011 se suma un retard en el pagament d'un 20% del pressupost del 2010.

De la subvenció de la Generalitat depèn, en bona part, el funcionament de la xarxa que mou en total poc més de 2 milions d'euros. La Bressola es finança gràcies a les aportacions dels pares -que paguen en funció de la renda-, de l'Estat francès -que posa 30 dels 80 mestres- i de les subvencions de desenes d'administracions catalanes. La crisi ha fet caure en picat els ajuts municipals. Dels 180 ajuntaments que fins ara hi aportaven diners, ara mateix només 30 han pagat.

La retallada francesa

No només Catalunya retalla. França també estudia reduir una part del sou dels mestres, cosa que complicaria encara més la ja difícil situació econòmica dels centres. Cal tenir en compte que a França l'escola pública està molt arrelada i es fa difícil explicar als pares que han de posar encara més diners de la seva butxaca per escolaritzar els fills.

Nascuda el 1976 com una associació cultural dels catalans del nord, la Bressola escolaritza 750 alumnes que tenen el català com a llengua vehicular i el francès com a segona llengua. La xarxa té set escoles i un institut. Amb un centre menys es quedarien uns 400 nens sense escolaritzar. La llei d'educació de Catalunya diu explícitament que el Govern "ha de promoure centres educatius a l'exterior en el marc més ampli de la projecció internacional de la cultura i la llengua catalanes i ha de contribuir a sostenir-los, especialment en els territoris amb vincles històrics, lingüístics i culturals amb Catalunya".

stats