Crònica 18/04/2012

Brufau exigeix una compensació multimilionària de l'Argentina

El president de Repsol, Antoni Brufau, va deixar clar ahir que la decisió del govern argentí no quedarà impune. I va valorar per a l'expropiació del 51% d'YPF una compensació de 7.100 milions d'euros.

Joan Faus
2 min
El president de Repsol, Antoni Brufau, durant la multitudinària roda de premsa d'ahir per valorar la decisió del govern argentí d'expropiar el 51% d'YPF.

MADRID.Brufau no va amagar, en una multitudinària roda de premsa de dues hores, la seva "gran decepció" per l'anunci de nacionalització per part del govern argentí, però es va voler mostrar ferm en la resposta judicial que prepara Repsol i alhora vendre optimisme sobre el futur sense YPF, que representava un 25% del resultat operatiu del grup.

Va qualificar l'expropiació com un "acte il·legítim i injustificable des del punt de vista jurídic", perquè no es va llançar una opa sobre el 100% de les accions, i va dir que la petroliera durà a terme "totes les accions legals a l'abast" tant a Espanya com a l'Argentina, així com demandes de caràcter constitucional, administratiu, civil, mercantil o de mercat de valors. Un dels fronts judicials passarà per acudir al Ciadi, el tribunal d'arbitratge del Banc Mundial, per demanar una compensació "ràpida, adequada i efectiva" pels danys causats.

L'aspecte més important del litigi -que pot durar des de dos anys fins a més de deu- serà la batalla pel valor econòmic que s'atorgui a YPF, que determinarà la compensació que haurà de rebre Repsol per part de l'Argentina. Brufau va xifrar el valor actual d'YPF en 18.300 milions de dòlars, dels quals 10.500 milions corresponen al 57,4% de Repsol. Tenint en compte aquestes dades, Repsol reclamarà com a mínim una indemnització de 9.333 milions de dòlars (uns 7.100 milions d'euros), corresponent al 51% que li ha estat expropiat. La xifra, però, podria ser superior, ja que la companyia hi vol afegir possibles perjudicis i els costos jurídics del procés. A més, la valoració no inclou els prop de 14.000 milions de dòlars que, segons el directiu català, val el gegantí jaciment de Vaca Muerta, el descobriment del qual, el 2010, va suposar "l'inici de l'espoli", va dir en un to irònic.

El principal problema per a Repsol és que és molt probable que el Tribunal de Taxacions argentí en faci una valoració més baixa. "No pagarem a Repsol el que demana", va dir ahir el viceministre d'Economia argentí. De fet, el valor borsari del 57,4% de Repsol és d'uns 3.500 milions d'euros, molt per sota dels 8.000 milions que estima la petroliera. Repsol va caure ahir un 6% a la Borsa de Madrid -un 29% des d'inicis d'any-, mentre que YPF ho va fer un 6,9% a la de Buenos Aires.

Expropiar YPF "a preu de saldo"

Per Brufau, el retrocés borsari en els últims mesos no és casual, sinó que és fruit d'una "campanya de fustigació" amb "filtracions calculadament preparades" per aconseguir "l'ensorrament" del preu de les accions d'YPF i apropiar-se'n a un "preu de saldo". Segons el directiu, la presidenta Cristina Fernández de Kirchner tenia preparada la nacionalització des del "primer dia" de la seva segona legislatura després de les eleccions de l'octubre.

El president de Repsol es va mostrar molt crític amb Fernández, que va rebutjar rebre'l en les últimes setmanes. La va acusar de "tergiversar la realitat" amb les dades d'inversió i de voler "tapar la crisi social i econòmica que afronta l'Argentina" amb la nacionalització. Va dir, a més, que va rebre "ofertes molt substancials" en els últims dies de socis per "participar" a YPF, però que ella va rebutjar "escoltar".

Tot i el fort cop que suposa perdre YPF, Brufau va negar que afecti el pla estratègic ni la política de dividends. "Les bases de Repsol són enormement sòlides. [...] L'Argentina no havia de ser el pulmó de creixement de la companyia".

stats