CRISI DE L'EURO ELS ATACS AL DEUTE
Crònica 16/11/2011

Brussel·les aigualeix les exigències a les agències de qualificació

L'executiu comunitari impulsarà un reglament per controlar i millorar la transparència de les agències de ràting, però aparca la idea de prohibir-los posar notes als estats membres rescatats.

Laia Forès
3 min

Brussel·lesBrussel·les regularà l'activitat de les agències per evitar que tinguin tant de pes en els mercats financers i prenguin decisions basant-se en criteris de dubtosa fiabilitat. Però la proposta de reglament que va presentar ahir el comissari de Mercat Interior, Michel Barnier, no inclourà una de les mesures estrella anunciades prèviament. El text aparca, de moment, la proposta de prohibir temporalment a les agències de ràting emetre qualificacions dels estats membres que hagin rebut ajudes europees per evitar que la seva situació econòmica empitjori.

"Era una proposta innovadora, potser massa", es va justificar el comissari europeu. Tot i que Barnier no va concretar els motius d'haver fet marxa enrere, les agències més grans i poderoses com Standard & Poor's, Moody's i Fitch han fet pressió perquè no s'inclogués. A cap d'elles els agradava la idea. Moody's, a més a més, havia protestat oficialment a Brussel·les.

Aquesta és una nova renúncia després que també quedés descartada fa mesos la creació d'una agència europea de qualificació de riscos per la dificultat d'impulsar una organisme amb diners públics que s'hauria convertit en "jutge i part interessada". Això hauria restat credibilitat a l'agència. El cost econòmic elevat, xifrat entre 300 i 500 milions d'euros per als primers cinc anys, va ser un altre motiu per descartar la idea.

Tot plegat ha provocat que la bateria de mesures per regular les agències que va presentar ahir Barnier s'hagi desinflat considerablement. En el paquet definitiu -que encara s'ha de negociar amb els estats membres i amb el Parlament Europeu- destaca l'obligació que tindran les agències d'avisar amb almenys 24 hores d'antelació un estat quan decideixin rebaixar la qualificació del seu deute sobirà. La rebaixa només podrà anunciar-se durant les hores de tancament dels mercats financers. Això donarà marge al govern del país per poder protestar abans que la rebaixa sigui una realitat o per poder detectar possibles errors.

Fre a l'especulació

Fa mesos que la Comissió Europea preparava aquesta proposta per tallar les ales a les agències de ràting, que s'han convertit en actors claus de la crisi que s'escapen del control dels governs, malgrat la seva capacitat per disparar les primes de risc dels estats de la nit al dia. Tanmateix, el "greu error" de Standard& Poor's, que va anunciar equivocadament una rebaixa de la qualificació del deute francès, ha estat la gota que ha fet vessar el got i que ha accelerat la presentació de la proposta de reglament europeu.

"Hem de reconstruir sobiranies polítiques i no deixar-nos emportar per les dictadures dels mercats", va advertir el comissari europeu, visiblement enfadat quan es va referir a l'error de S&P. La relliscada amb França, segons Barnier, va deixar entreveure que alguns clients de les agències són informats abans que els mercats de les rebaixes de notes. "Això suposa un problema de manipulació del mercat o d'especulació sobirana a partir d'informació privilegiada" que podria anar en contra de la legislació europea, va afegir.

La proposta de la Comissió Europea inclou la reducció de la dependència d'institucions financeres i inversors de les agències de qualificació i el foment de la transparència i el rigor en la rebaixa de les notes als estats mitjançant normes més exigents. També planteja l'elaboració d'un marc legal per fer possible que aquestes empreses hagin de pagar en casos de negligències greus. Barnier va recordar a les agències que "han de respectar unes normes" i que tenen l'obligació d'elaborar les qualificacions de manera "transparent i útil".

stats