POBRESA
Crònica 15/11/2011

Brussel·les desbloqueja el pla d'ajudes alimentàries

L. Forès
2 min
Membres d'entitats socials recullen material al Banc d'Aliments de Barcelona.

BRUSSEL·LESEl comissari d'Agricultura, Dacian Ciolos, aconsegueix que Alemanya faci marxa enrere i no veti les subvencions europees pel programa d'ajuda alimentària a les famílies sense recursos. Els bancs dels aliments i les entitats que es dediquen a repartir productes de primera necessitat entre les persones amb pocs recursos econòmics continuaran rebent subvencions de la Unió Europea. Un recurs judicial del govern alemany havia posat en suspens el finançament del programa europeu d'ajuda alimentària (PEAD) per als pròxims dos anys. Després de mesos de negociacions, el comissari d'Agricultura, Dacian Ciolos, va anunciar ahir que els ministres del ram donen el vistiplau a l'última proposta de la Comissió Europea per solucionar el problema jurídic que impedia finançar el programa.

"Estic profundament satisfet", va assegurar Ciolos. El comissari ha estat una figura clau per desbloquejar la situació. Ha pressionat insistentment Alemanya i la resta de països que vetaven l'acord -Suècia, el Regne Unit, Dinamarca, Holanda i la República Txeca- fins que ha aconseguit el sí dels estats membres. Ciolos apel·lava a la responsabilitat dels governs en un programa que és essencial per a les ONG i els bancs d'aliments que treballen amb les persones més vulnerables de la societat, especialment en un moment de crisi econòmica en què cada vegada hi ha més famílies que sol·liciten l'ajuda de la Creu Roja o de Càritas per poder menjar.

En els seus orígens, fa 25 anys, el PEAD estava pensat per donar sortida als excedents agrícoles. Els cereals que sobraven anaven a parar a les entitats sense ànim de lucre per ajudar les persones sense recursos. Amb el temps, l'agricultura europea va deixar de tenir grans volums d'excedents i la UE va atribuir al programa un pressupost específic amb diners procedents de la partida d'Agricultura. Els diners es destinaven a comprar directament al mercat llet, sucre i productes de primera necessitat per complementar els pocs excedents que hi havia.

L'embolic que ha posat en risc el programa, que disposa de 500 milions d'euros anuals i beneficia 18 milions d'europeus, va començar amb la denúncia d'Alemanya al Tribunal de Justícia de la UE perquè considerava que els diners del PEAD havien de sortir del pressupost d'Afers Socials i no d'Agricultura. El tribunal europeu li va donar la raó i va deixar en suspens el programa. Brussel·les va decidir complir amb la sentència del tribunal a partir del 2014, any d'inici del nou marc pressupostari, però quedava per definir què passava amb el 2012 i el 2013. Alemanya es va negar a qualsevol solució de consens. Fins ahir. Ciolos havia posat sobre la taula una argúcia jurídica per respectar la resolució judicial i alhora continuar subvencionant el programa alimentari els pròxims dos anys. Rebutjar-lo hauria estat difícilment justificable.

stats