CRISI DE L'EURO
Crònica 23/02/2012

Brussel·les no exclou ara flexibilitzar l'objectiu de dèficit

La Comissió Europea obre la porta a una flexibilització dels objectius de dèficit per a Espanya. La situació econòmica de la zona euro, més pessimista que fa uns mesos, obliga Brussel·les a refer els objectius.

Laia Forès / Joan Faus
2 min
El comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, s'ha mostrat fins ara molt sever defensant els objectius de dèficit de la Comissió Europea.

BRUSSEL·LES / MADRIDBrussel·les no ho farà oficial fins aquest migdia, però fa setmanes que se sap que la situació a la zona euro està empitjorant i que s'apropa una nova recessió. L'economia espanyola creixerà menys del previst aquest any, cosa que converteix en missió impossible complir amb l'objectiu de reduir el dèficit fins al 4,4% del producte interior brut (PIB) el 2012. La idea, defensada fermament pel govern de Mariano Rajoy, va calant a Brussel·les fins al punt que la Comissió Europea ja no exclou que es permeti a Espanya, i a altres països de l'euro amb una situació semblant, registrar unes dècimes més de l'objectiu pactat.

Rebaixa d'algunes dècimes

Segons fonts comunitàries, es podrien suavitzar els objectius per adaptar-los al nou escenari econòmic, més complicat que el que hi havia fa uns mesos. Brussel·les "no vol semblar ridícula insistint en objectius que no són realistes", admetien ahir les mateixes fonts. De fet, si fa uns dies la Comissió Europea assegurava taxativament que "Espanya ha de complir amb l'objectiu", ahir el portaveu econòmic de l'executiu comunitari no va voler fer-ne cap comentari. El gest és simptomàtic i revela que Brussel·les recula, conscient de les dificultats econòmiques dels estats membres.

El govern central espera conèixer les previsions de la Comissió Europea per poder concretar retallades addicionals i tancar el pressupost del 2012. Segons les últimes previsions europees, Espanya creixerà un 0,7% del PIB el 2012 i un 1,4% el 2013, unes xifres que han quedat desfasades. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va avançar dimarts que les previsions que presentarà Brussel·les són "pessimistes". La incògnita és saber si enguany Espanya -i l'eurozona- tornaran a la recessió. L'economia espanyola ja va registrar una caiguda del 0,3% del PIB en l'últim trimestre del 2011.

Espanya, convençuda

El govern espanyol ja admet obertament que dóna per fet que hi haurà una rebaixa. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va mostrar ahir convençut que la Comissió Europea durà a terme una "reconsideració generalitzada" dels objectius de dèficit públic per a Espanya un cop doni a conèixer avui les seves previsions de creixement. El ministre va dir, en declaracions als periodistes al Congrés de Diputats, que Brussel·les obrirà de "manera natural" aquest "procés d'anàlisi" dels objectius del dèficit, sense que "Espanya hagi de demanar res".

De Guindos va subratllar que l'objectiu de reduir aquest any el dèficit fins al 4,4% es va fer "basant-se en previsions desactualitzades" de l'anterior executiu del PSOE que preveien un creixement del 2,3% el 2012. "Era una previsió totalment irreal perquè estarem en creixement negatiu aquest any", va assegurar.

D'altra banda, el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va confirmar que Espanya tancarà el 2011 amb un dèficit d'aproximadament el 8%, dos punts per sobre del 6% acordat amb Brussel·les. El govern espanyol calcula que per reduir el dèficit del 8% fins al 4,4% ha de retallar uns 40.000 milions d'euros. Amb la pujada de l'IRPF i el primer pla d'ajust aprovat, l'executiu espera estalviar uns 15.000 milions. És a dir, que falten 25.000 milions més si no es relaxen els actuals objectius pactats amb la Unió Europea.

stats