CRISI DE L'EURO CANVIS DE GOVERN
Crònica 09/11/2011

Brussel·les exigeix a Itàlia el compliment de les mesures d'ajust

Els dirigents europeus consideren que el govern italià està poc compromès amb les mesures i veuen "molt preocupant" la situació. La prima de risc italiana està en els nivells de Grècia abans del rescat.

Laia Forès / Manel Manchón
2 min

BRUSSEL·LES / BARCELONA.Els tècnics de la Comissió Europea que han de supervisar les reformes promeses pel govern italià ja són a Roma. Avui mateix començaran a treballar amb les autoritats del país per vigilar que l'executiu italià no s'adormi en l'aplicació de les mesures que s'han d'impulsar per fer front a una situació econòmica qualificada ahir per Brussel·les com a "molt preocupant". La Comissió Europea exigeix que els plans d'ajust s'apliquin tan aviat com sigui possible, davant d'una situació que ahir va fer saltar totes les alarmes, amb el deute italià disparat.

La prima de risc italiana va tancar a 497 punts de diferència respecte al bo alemany a deu anys. Aquesta distància va significar que mentre el deute alemany es pagava amb un interès de l'1,80%, l'italià es pagava al 6,77%. I el límit que tots els analistes consideren insalvable és el 7%, el percentatge al qual van arribar Grècia, Irlanda i Portugal abans de demanar el rescat a la UE.

Tot i que Itàlia se sotmet voluntàriament a la supervisió de la Comissió Europea, el cert és que el comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, no està satisfet amb l'actitud del govern italià, acusat d'estar poc compromès amb les mesures que ha d'impulsar per complir amb els objectius marcats per la Unió Europea. Brussel·les espera que la vigilància de la Comissió i del Fons Monetari Internacional, que també enviarà una missió a Roma en les pròximes setmanes, serveixi perquè Itàlia impulsi definitivament el pla d'ajust, que inclou una reforma laboral i privatitzacions d'empreses públiques. És la primera vegada que un país que no està intervingut per la UE se sotmet a la vigilància de les institucions comunitàries.

El suport de Salgado

Igual que a Grècia, a Itàlia la crisi econòmica s'ha agreujat amb les tensions polítiques que viu el país i les indecisions del primer ministre, Silvio Berlusconi. Rehn va demanar ahir al govern italià que resolgui tan aviat com sigui possible la crisi política. "No es pot restablir la confiança dels mercats sense estabilitat política", va advertir el comissari d'Afers Econòmics. Per la seva banda, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va negar que Itàlia necessiti ajuda econòmica per part de la UE, malgrat que la prima de risc s'ha enfilat fins a límits històrics. "Itàlia no ha demanat ajuda. I hi estem bàsicament d'acord", va assegurar Salgado. No obstant això, la ministra espanyola va reconèixer que el país "està patint tensions".

L'actitud de Brussel·les respecte a Espanya és molt diferent. Es considera que les mesures d'ajust s'han pres seriosament i que van en la bona direcció. Aquesta és la diferència que apunten la majoria dels experts consultats.

stats