Crònica 24/11/2011

Brussel·les exigeix al nou govern una reforma laboral

Ni un minut per respirar. El líder del PP, Mariano Rajoy, ja ha rebut l'encàrrec de la Comissió Europea d'impulsar una reforma laboral. Brussel·les critica la taxa d'atur dels joves, superior al 40%.

Laia Forès / Elena Freixa
3 min
Olli Rehn va demanar ahir noves reformes per reduir el fort nivell d'atur existent.

BRUSSEL·LES / BARCELONANo ha passat ni una setmana de les eleccions generals i Brussel·les ja està llançant advertències al futur president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Durant la campanya electoral, la Comissió Europea es va mossegar la llengua, però un cop passats els comicis no perd el temps. El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, va demanar ahir al futur executiu espanyol noves reformes estructurals. En la llista de tasques prioritàries per al nou govern conservador hi ha la reforma laboral encaminada a reduir una taxa d'atur qualificada "d'insostenible", especialment pel que fa als joves. El comissari també va fer referència a la necessitat d'impulsar una reforma educativa per millorar el sistema docent i una nova reforma de les pensions.

"Espanya ha pres decisions importants en l'últim any però cal reforçar les reformes estructurals i del mercat laboral", va assegurar Rehn. "Si jo fos un jove espanyol -va afegir- hauria de fer front a un atur superior al 40%, mentre que a Holanda en tenen un 4% i a Àustria un 5%. Jo em preguntaria per què".

El comissari europeu de Treball, László Andor, es va sumar a la petició d'una reforma laboral. El govern espanyol "no ha de posar en marxa una reforma única, sinó una estratègia global" per promoure la creació de llocs de treball, va assegurar. Tot i això, Andor va reconèixer que no hi ha una fórmula màgica per lluitar contra l'atur.

Espanya, amb una taxa d'atur superior al 20% de la població activa, lidera el rànquing de desocupació de la UE i dobla la mitjana comunitària. Segons les previsions de la Comissió Europea, l'any que ve continuarà augmentant el nombre d'aturats i no es començarà a reduir la taxa fins al 2013. El comissari d'Assumptes Econòmics va posar com a exemples de mesures que hauria d'incloure a la reforma el contracte únic, més bona formació dels treballadors i la promoció de la mobilitat geogràfica.

Mariano Rajoy haurà de fer mans i mànigues per complir les exigències de Brussel·les. En el seu últim informe econòmic, la Comissió Europea apuntava que Espanya no compliria els objectius de reducció de dèficit per al 2012 i el 2013. El govern del PP haurà de fer reformes i retallades addicionals per ajustar-se als compromisos, sobretot tenint en compte que la prima de risc està pels núvols i que Espanya ha de fer esforços importants per retornar la confiança als mercats. Fonts comunitàries asseguren que els mercats estan castigant Espanya no només per l'elevat dèficit públic sinó també per problemes estructurals greus com la taxa d'atur.

La indústria també vol canvis

El clam per les reformes profundes va arribar ahir també de la indústria de l'automòbil instal·lada a Espanya. El president de Seat, James Muir, va instar el nou govern espanyol a prendre mesures urgents, encara que resultin "doloroses", per redreçar la situació i garantir que la indústria torni a ser competitiva. Va criticar que, fins ara, no ha vist "ni el més mínim senyal" que s'actués per revertir la situació. "És hora que Espanya vetlli per la seva indústria i inverteixi en la seva capacitat i competitivitat", va insistir des de les jornades d'automació de l'Iese.

Acabat d'aterrar de la Xina, Muir també va recomanar els empresaris que accelerin els seus plans per anar a conquerir mercats emergents, com Seat farà a partir de l'any que ve començant a vendre al gegant asiàtic. "Confiar només en el mercat interior gairebé li costa la vida a Seat", va reconèixer.

stats